Hoppa till innehåll

Kortspel för tre

Innehållsförteckning

Ska du ha spelkväll för minst två andra personer? Eller behöver du och dina vänner bara ett roligt tidsfördriv? Då finns det flera kortspel för tre som ni kan roa er med.

De flesta går att spela med en helt vanlig kortlek med 52 kort. Många är dessutom enkla och tar bara några minuter att lära sig.

Kortspel för tre

Banka Bäver

Det här är ett kortspel som på många sätt påminner om klassikern Svälta Räv. Man måste vara minst 2 personer men det går även att spela 3. För att vinna ska du samla på dig alla kort i kortleken. Detta är ett roligt och fartfyllt kortspel för tre som brukar uppskattas av de flesta

Så här spelar du Banka Bäver

Börja med att dela ut kort mellan er tre spelare. Alla ska ha lika många kort. Varje spelare tar sedan sin korthög och placerar den med baksidan uppåt på bordet framför sig. Resterande kort läggs i en hög i mitten.

Varje spelare turas sedan om att dra ett kort i sin hög och lägger det i högen i mitten. När man drar upp ett klätt kort ska man vara uppmärksam. Då ska du nämligen dra följande extrakort:

  • 1 extra kort för knekt
  • 2 extra kort för dam
  • 3 extra kort för kung 
  • 4 extra kort för ess

 

Två tvister i banka bäver

Om den som lägger upp korten i listan ovan bara får nummerkort så får den som lagt det klädda kortet plocka upp korten till sin hög. Om det kommer ett nytt klätt kort går turen vidare till nästa spelare. 

Ibland kan du även vinna korten på borden på andra sätt. Då måste du först slå på högen med din högerhand. Det är när det kommer två kort i samma valör efter varandra. Du kan också slå när samma valör ligger överst och underst i högen. Det understa kortet visas för alla spelare innan start. Den spelare som lyckas lura av de andra spelare sina kort vinner. 

Bluffstopp

Ett annat roligt kortspel för tre är bluffstop. Här ska du bli av med dina kort så fort som möjligt. Det börjar med att alla spelare får sju kort på handen, resten läggs i en hög i mitten av bordet. Den första spelaren lägger ut ett kort på bordet med baksidan uppåt och säger samtidigt vilket kort som lagts. 

Nästa spelare ska då lägga ett högre kort i samma valör och färg tills högsta kortet ligger på bordet. Man får inte säga pass utan måste då bluffa för sina motståndare. Om någon synar bluffen bestraffas bluffaren med att plocka upp tre nya kort i högen. När en bluff upptäcks börjar man om med ett nytt kort. Det här är ett kortspel för tre till sex personer. 

Tävla i Harpan

Man behöver inte bara välja klassiska kortspel för tre utan kan också köra något annorlunda som Harpan. Det är ju normalt sett endast ett spel för en person. Men om ni alla sitter med mobiler eller datorer kan ni tävla om vem som snabbast kan klara av en patiens. 

Harpan är ett spel som de flesta känner till. Det brukade finnas förinstallerad på de flesta datorer från 95. Du ska lägga upp samtliga kort i fyra högar i rätt ordning. Om du vill köra en lite svårare variant kan du välja att dra tre kort samtidigt ut plockhögen.

Kortspel för tre personer

Spela Texas hold’em

Ett annat klassiskt kortspel för tre eller fler är Texas hold’em. Det är den populäraste pokervarianten och spelas över hela världen. Ni kan välja om ni ska spela för pengar eller bara om äran. Om ni inte har ett pokerset finns det annat som kan användas som poker chips. Ni kan till exempel ta olika godisbitar. 

I denna klassiska variant har varje spelare två kort på hand. Du ska med hjälp av fem kort på bordet skapa den bästa pokerhanden. Det är inte alltid den med bäst pokerhand går vinnande ur en spelomgång. Du måste även vara bra på att bluffa och inte spela för förutsägbart. 

Vanliga frågor och svar om kortspel för tre

Det varierar beroende på spel men de flesta går att spela med en standardkortlek med 52 kort.

Några av de populäraste spelen är Plump, Svälta Räv och Skitgubbe.

Du kan söka specifikt efter regler för det spel du vill spela på nätet.