Hoppa till innehåll
Chicago

Nyfiken på hur spelet Chicago fungerar? I den här guiden går vi igenom hur detta kortspel fungerar på ett snabbt och enkelt sätt!

Introduktion till Chicago

För att spela Chicago behöver du bara en vanlig kortlek (utan jokrar) och 2 till 4 spelare. Det första som görs innan en runda börjar är att välja vem som är givaren. Detta kan man göra genom att låta alla dra ett kort och utse den med högst valör till givaren.

När omgången börjar får var spelare 5 kort. Syftet är att bygga en så bra pokerhand som möjligt för att få högst poäng. För att bygga en bra hand ska man byta ut de kort man tror inte kommer vara användbara, och man får byta hur många kort som helst. Det är bara den som har högst pokerhand i en runda som får poäng den rundan.

Man kan byta ut så många kort man vill, och får då lika många nya kort som man valde att bli av med. I förhand ser man inte vilka kort man kommer få, utan får helt enkelt de första korten i plockhögen. Spelaren med bästa hand får poäng, och nästa runda fungerar på samma sätt.

Utspelsrundor

När var och en av spelarna har gjort sina byten och rundan är klar spelar man en annan typ av runda med de kort man redan har på hand. Medurs ska spelarna lägga ut ett av de 5 kort som hon eller han har på handen och sedan ska resten av spelarna följa färg och vinna över det tidigare lagda kortet genom att lägga ett av högre valör. Den som lägger det sista, och alltså bästa, kortet får poäng.

Vad är värt mest i Chicago?

Den bästa handen man kan få är Royal Straight Flush, och man vinner då omedelbart spelet. Om två spelare skulle få Royal Straight Flush samtidigt vinner den som har totalt högst poäng. Om ingen får Royal Straight Flush vinner den spelare som först uppnår över 52 poäng.

Från bäst till sämst är händerna alltså såhär:

  • Royal Straight Flush: Vinnare
  • Royal Flush: 20 poäng
  • Färgstege: 11 poäng
  • Fyrtal: 8 poäng
  • Utspel på tvåa eller Färg: 5 poäng
  • Kåk: 6 poäng
  • Stege: 4 poäng
  • Triss: 3 poäng
  • Utspel eller Två par: 2 poäng
  • Par: 1 poäng

Vad är att ta en Chicago?

För att kunna vinna måste en spelare först ha “tagit en Chicago”. Att ta en Chicago innebär att man säger Chicago under en utspelsrunda om man tror att man kommer att vinna.

Om man har rätt och vinner får man 15 poäng medan man annars istället förlorar 15 poäng. Så fort man sagt Chicago lägger man första kortet, oavsett vems tur det annars skulle ha varit. Om man inte klarar det och inte har det högsta kortet förlorar man istället 15 poäng. För att kunna ta en Chicago måste man redan ha minst 15 poäng eftersom spelare inte får gå i minus. Ingen av spelarna får poäng för sina händer när någon har tar ut sin Chicago.