Hoppa till innehåll

Texas Hold’em

textas-holdem

Kortspel har alltid lockat människor då det är spännande och många av dem är ganska lätta att lära sig. Det är sant även när det gäller pokerspelet Texas Hold’em. I denna artikel ska vi diskutera spelet och dessutom lära ut hur det går till att spela det.

Det är ingen som vet exakt när Texas Hold’em spelades första gången. Men det dök upp i spelhuvudstaden Las Vegas på 1950-talet. Det är ju så att de spel där man spelar om pengar för eller senare dyker upp just där. Så en gissning är att spelet först spelades runt den tiden. Men exakt var kan man inte slå fast.

Poker är en slags kortspel som det finns ett otal varianter av. Texas Hold’em är en av dessa och dessutom en av de mest populära. Strax efter millennieskiftet svepte en pokerboom över världen. Överallt spelades det poker och det visades på TV. Folk över hela jorden, inte minst i Sverige, köpte ett pokerset så man kunde börja spela hemma med sina vänner. Många drömde om att bli riktigt duktiga och få spela i en av de stora turneringarna.

Det var just Texas Hold’em man spelade och en av anledningarna till att det plötsligt blev så populärt var att man kunde spela online. Där kunde man testa sina färdigheter mot andra än sina vänner och många sporrades av utmaningen och ville bli bättre.

Detta är grunderna i Texas Hold’em

För att kunna spela detta spännande kortspel så behöver man ha koll på de grunder som utgör basen för spelet.

Button och ante

Det markör som visar vem som är dealer kallas för button. Vem som är dealer ändras från varje omgång. Det är den personen som sitter till vänster om den som var dealer vis senaste rundan som får uppdraget i nästa. Man går alltså medsols runt bordet. Ante är ett engelskt ord för den insats man gör då man spelar. Den lägsta möjliga insatsen ändras under spelet gång och blir högre allt eftersom spelet fortgår.

Olika blinds och level

I Texas Hold’em är det även personen till vänster om den där dealermarkören ligger som ska göra rundans första ante. Det är alltså den personen som gör den första insatsen. Denna första insats kallas för en small blind. Nästa person ska lägga en högre insats. Denna insats kallas då för en big blind. Level är ett system där insatserna öka efter ett speciellt mönster, i intervaller, under spelets gång.

Hur du börjar spelaTexas Hold’em

När det är dags att spela så sitter man ned runt ett speciellt bord. Om man spelar hemma går ett runt bord precis lika bra. Även om man vinner extra poäng hos vännerna om man investerat i ett speciellt pokerbord.

Korten delas ut

När dealern delar ut korten så kallas det för en giv. Innan detta ska small och big blinds placeras. Först därefter börjar korten delas ut. I en första giv så får varje spelare två kort som de ska hålla hemliga, detta i enlighet med de klassiska reglerna för spelet. Det finns dock varianter där man spelar med kort som alla kan se, så kallade öppna kort.

Därefter så lägger dealern ut tre kort som är synliga för alla. Dessa kort är den så kallade floppen. Den utgör en grund för hur varje spelare fortsätter i spelet, dock i kombination med de hemliga kort varje spelare har på handen. Det har nu blivit dags att antingen höja sina insatser eller lägga sig. Att lägga sig är samma sak som att dra sig ur rundan och detta görs om man anser att sannolikheten att man ska vinna är för låg.

Turn och river

Spelet fortsätter och vi har kommit fram till turn. I samband med denna så satsar höjer man sin insats eller drar sig ur, på samma grunder som i andra omgången av insatser. Vad som händer i samband med turn är att en fjärde öppet kort läggs på bordet. De spelare som är kvar fortsätter till nästa kort, det femte öppna, läggs på bordet. Detta kallas för river

Det är sällan speciellt många spelare kvar vid denna tidpunkt. Nu är det dags att analysera spelet en sista gång. Man tittar på hur man kan kombinera de kort man har på handen med de som ligger på bordet och vad sannolikheten är att man vinner. Man gör en insats till, den sista i spelet. Vid din här tidpunkten har ofta de flesta spelare lagt sig och någon vinner spelet på grund av det. Man behöver inte visa sina kort om detta är utkomsten. Om det är fler än en spelare kvar vinner den med bäst kombination av kort på handen och på bordet.

De senaste inläggen

Innehåll