Hoppa till innehåll

Skip Bo kortspel

skip bo

Skip Bo är ett trevligt spel som hela familjen kan spela tillsammans. Det passar från 7 år och uppåt och spelas med en speciell kortlek. Alltså har det visa likheter med spelet UNO. Du måste kunna räkna från 1-12 för att kunna delta i spelet. Det enda du behöver för att komma igång är den speciella kortleken. Därför är det också ett spel som passar för resor och semester. Här lär du dig allt som skip bo kortspel.

Så spelar du Skip Bo kortspel

Det finns väldigt många olika stavningar på Skip bo. Du kan till exempel se Skip-bo eller Skipbo på vissa sidor. Det spelar egentligen ingen roll hur du stavar det då det är samma spel det handlar om. 

Spelet går i stort sett ut på att bli av med den korthög som du har blivit tilldelad. Det gör du genom att lägga dina kort i olika högar på bordet. Korten ska då läggas i nummerordning. En kortlek består alltid av 162 kort plus jokrar. Korten är numrerade från 1-12 utom jokrarna som kan vara vilket nummer som helst. Du känner igen jokrarna eftersom det står “skipbo” på korten. 

När du ska bli av med korten kan du lägga dem i speciella bygghögar som läggs i mitten av bordet. Bredvid finns även en hög där du och de andra motståndarna kan dra nya kort. Om det ligger en 6:a måste du alltså lägga en 7:a.

Börja med att dela ut grundhögen

Först ska man dela ut en grundhög till alla spelare. Om man är 2-4 spelare startar man med 30 kort på hand, om man är 5-6 spelare brukar man ha 20 kort på hand. Korten ska delas ut med bilden nedåt så ingen ser vilka kort man får. 

Sedan börjar man att vända det översta kortet i sin grundhög. Den med högst siffra får börja. De resterande korten läggs i en draghög i mitten av bordet. 

Ha alltid fem kort på hand

Som spelare ska du alltid ha fem kort på hand. Första gången får du dra fem kort, sedan kompletterar du så att du har rätt antal kort på handen. Nästa steg är att se vilka möjligheter du har att lägga kort på bygghögarna. 

I början av spelet är dessa högar alltid tomma och någon måste lägga en 1:a eller ett skipbo-kort för att komma igång. De korten kan komma från de du har på hand, dina slänghögar eller från draghögen. Alltså finns det väldigt många olika alternativ. Om det finns flera bygghögar på bordet kan du lägga dina kort i vilken du vill så länge det är rätt nummerföljd. 

Bygghögarna måste följa nummerordningen

Om du ska kunna lägga ett nummer i en bygghög måste det följa den nummerordning som redan ligger. Ligger det en åtta i högen måste nästa nummer vara en nia och så vidare. Du kan även lägga ett skipbo kort som fungerar som en joker. Det kan alltså vara vilken siffra som helst. Om du tar det översta kortet i din grundhög vänder du upp nästa kort så du ser vilket kort du kan spela. 

Vad händer om du blir av med alla kort på hand?

Ibland kan du lyckas bli av med alla dina fem kort på hand. De kanske kan läggas i följd i någon av de olika bygghögarna. Då får du sedan plocka upp fem nya kort på hand. Spelet fortsätter så tills du har blivit av med alla dina kort. Det gäller alltså att vara snabbare än alla dina motståndare för att du ska bli en vinnare. 

Ett roligt spel att spela tillsammans

Skip bo kortspel är verkligen ett spel som hela familjen kan ha glädje av tillsammans. Eftersom reglerna är så enkla och lätta att lära sig kan man snabbt komma igång och spela och hinna med flera omgångar. Det är perfekt att ta med sig till campingen eller när du och ditt sällskap bara vill fördriva lite tid. Det kan också ingå i en spelkväll som ett lite enklare startspel. En annan fördel är att det är går att vara väldigt många spelare. Alltså passar det för lite större sällskap. 

Vart du kan köpa en Skip bo kortlek

För att kunna spela Skip bo kortspel måste du först köpa den speciella kortleken. Det enklaste är att beställa den på nätet och få den hemskickad. Det kostar cirka 100 kronor lite beroende på vilken butik du väljer. Tar du bara väl hand om den så håller den väldigt länge. Du kan även titta i hobbybutiker i din stad om de har en sådan typ av kortlek. Kortleken är väldigt smidig att ha med sig och den var väldigt lite plats i väskan eller fickan. 

Vanliga frågor och svar om Skip Bo kortspel

Kan jag spela Skip Bo med en vanlig kortlek?

Nej, du behöver en särskild Skip Bo kortlek som du antingen kan beställa på nätet eller hitta hos en vanlig hobbybutik. 

Vem passar Skip Bo för?

Det är ett spel som rekommenderas från sju år och uppåt. De som ska vara med måste kunna räkna från 1-12. 

Hur många kort ska man ha på hand?

Det beror lite på hur många spelare som ska vara med och spela. Om man är mellan 2-4 spelare så brukar man ha 30 kort på hand. Är ni mellan 5-6 spelare brukar man ha 20 kort på hand. 

Hur vinner man i Skip bo kortspel?

Du vinner genom att bli den som först blir av med samtliga av dina kort. De ska alltså alla hamna på bygghögarna i mitten av bordet. 

Hur många bygghögar har man och hur fungerar de?

Det brukar finnas fyra bygghögar där du ska lägga dina kort. Korten måste läggas i ordning från 1-12. 

Vad gör Skip bo-kortet?

Skip-bo kortet fungerar som en joker som kan bytas ut mot alla övriga kort. Det är det bästa kortet du kan få om du kör fast i spelet. 

De senaste inläggen

Innehåll