Hoppa till innehåll

Kortspel för två

Innehållsförteckning

Tävla mot en motståndare

Om du bara ska möta en annan motståndare finns det flera kortspel för två som är perfekt underhållning. Vissa kräver mycket strategi och tänkande, andra är i princip bara baserade på tur. Många klassiker som vi kommer nämna här känner du säkert igen sedan tidigare. Det gäller till exempel skitgubbe och vändtia. Men det finns även lite ovanliga spel som kan vara roliga att växla mellan.

Kortspel

Skitgubbe

Detta är en riktig klassiker som många spelar redan vid ung ålder. Det går ut på att du ska bli av med alla dina kort på hand innan din motståndare blir det. Det finns lite olika sätt att spela skitgubbe på. En del kör att du bara ska ha tre kort på hand och resten i en plockhög. Andra lägger ner tre nedåtvända kort på bordet och sedan tre uppåtvända ovanpå dem. Dessa får du inte använda förrän alla dina kort på handen är slut samt plockhögen är slut. 

 

Många har sin egen version av skitgubbe. Därför är det viktigt att gå igenom reglerna innan ni börjar spela. Annars kan det lätt uppstå konflikter under spelets gång. Fråga varandra hur den andre brukar spela innan starten. Då blir det snabbt ett roligt kortspel för två.

UNO

Alla kortspel för två spelas inte med en vanlig kortlek. Du kan även spela UNO med en kortlek som är avsedd för just detta spel. Det finns en variant som en snarlik med en vanlig kortlek. Den kallas för vändåtta. UNO är också väldigt enkelt att lära sig och perfekt för alla campingplatser eller när du är på resa. Det är dessutom ett spel som alla kan lära sig på nolltid. 

Stress 

Känner du för att få upp pulsen lite så är stress det perfekta spelet. Det är ett väldigt tempofyllt spel som är omtyckt av de flesta. Du delar ut hela kortleken emellan er och väljer ut fyra kort som ska läggas öppna på bordet. Sedan lägger varje spelare ett kort i mitten på bordet. Nu handlar det om att bli av med korten så snabbt som möjligt genom att bygga högar. 

Så var kommer egentligen själva stressmomentet in? Det finns på två ställen. Dels så ska du bygga dina stegar så snabbt som möjligt vilket är ett stort stressmoment. Om det dessutom kommer samma valör på bordet ska du slå med andra högen och skrika STRESS! Om du lyckas med det får du ge en av de andra spelhögarna på bordet till en andra spelaren. Det kan ge dig en rejäl fördel.

UNO

Finns i sjön

Detta är ofta det första spel som man lär sig om barn. Varje spelare börjar med sju kort på hand och resten sprids över bordet med ovansidan uppåt. Man ska alltså inte se vilka kort som ligger på bordet. Det är det som är sjön. Nu ska du bilda kvarterer, alltså fyra av samma valör för att vinna. 

Du börjar med att fråga din motståndare om denne har en viss typ av kort. Det kan vara vilket som helst men det är bäst att ta något som du behöver. Om motståndaren har det så måste han eller hon ge dig alla korten som ingår i samma valör. Om spelaren inte har det svarar denne nej och du får dra upp ett kort ur sjön. Den som har samlat flest fyrtal när alla korten är slut är den som vinner.

Tvåmanswhist

Här är ett kortspel för två som kräver lite mer strategi och betänketid. Det är ett spel som är uppdelat i två olika omgångar och där du alltid spelar med en viss färg. Det börjar med att varje spelare har tretton kort på hand. I första omgången ska du samla in så bra kort som möjligt och sedan gäller det att plocka stick. När du har slut på en valör kan du alltid saka ett annat kort. 

Whist är ett spel som kan ta lite tid att lära sig. Det är mycket att sätta sig in i till en början. Om du aldrig har spelat det kan det vara bra att titta på när andra spelar för att få en hum om hur du ska göra. Det är ett kortspel för två som aldrig går ur tiden. Det finns även en annan variant där man ska vara fyra men det är alltså inte ett kortspel för två. Då spelar man istället på två lag.

Bjud in till en härlig spelkväll

Nu när du har fått lite tips på olika spel är det bara att bjuda in till en härlig spelkväll tillsammans med någon du tycker om. Som du märker behöver man inte något annat en kortleken. Skulle du inte hitta någon hemma är det bara att springa till affären och köpa en. Sedan är det bara att börja planera kvällen. 

Det blir ofta roligare om man spelar lite olika typer av spel. Ni kan komma överens i förväg om vilka kortspel för två ni vill spela. Kolla också upp om det är något annat som behövs för de spel som ni vill spela. Det kan vara bra att ha penna och papper till hands så att det är enkelt att fylla i poängställningen.

Spela kortspel för två på nätet med andra

Har du ingen i din närhet som du kan spela med för tillfället? Då finns det flera kortspel för två som är tillgängliga på nätet. Det finns flera hemsidor där du kan registrera dig och spela med andra över nätet. Du kan till exempel spela poker i en heads-up och även ha chansen att vinna lite pengar. Det finns även appar där du kan spela Gin Rummy på nätet. Det är bara att söka efter det spel som du är intresserad av och se vad som kommer upp. Många gånger kan du även spela mot en simulator. Det är också ett perfekt sätt att träna om du vill bli riktigt bra på ett kortspel för två.

Vanliga frågor och svar om kortspel för två

Det beror lite på vilket spel du vill spela men normalt sätt så kan du det. Det finns till exempel poker och gin rummy på nätet.

Ja, det finns många. Finns i sjön är ett exempel där även de minsta kan vara med och spela.

Du kan spela om pengar om du spelar poker för två. Du kan även tävla med den som du har spelkvällen tillsammans med