Hoppa till innehåll

Vändåtta

Cayenne

Vändåtta påminner om kortspelet UNO men spelas istället med traditionella kort. Antalet deltagande spelare ska vara minst två, men ju fler desto roligare! Ett otroligt underhållande spel som med fördel kan spelas tillsammans med familjen eller nära vänner.

Så spelas Vändåtta

Detta kortspel spelas som sagt med en traditionell kortlek bestående av 52 kort. Spelet börjar med att sju kort delas ut till respektive spelare. Resterande kort placeras mitt på bordet och blir därmed en plockhög. Det kort som ligger överst på plockhögen läggs ut och baserat på dess färg eller valör bestäms det vilket kort den första spelaren ska börja med att lägga ut.

Spelaren till vänster om given är den som påbörjar spelet. Denna spelare kan antingen välja att lägga ett kort som följer den färg som kortet från plockhögen har, eller ett kort i samma valör. Väljer spelaren att placera ett kort i samma valör men inte färg byts färgen.

Vändåtta fortsätter på så vis medsols där varje spelare ska följa kortet som ligger i mitten av bordet med antingen färg eller valör. Om en spelare inte kan lägga något som matchar måste denne spelare ta upp kort från plockhögen tills denne kan lägga något. Man får max plocka upp tre kort och kan man fortfarande inte lägga något går turen vidare till nästa spelare.

Speciella kort i Vändåtta

Vändåtta har fått sitt namn efter kortspelets speciella kort, nämligen åttorna. Dessa fungerar som jokrar och med dessa kan spelarna byta färg beroende på vad som passar dem bäst. Färg kan man byta om man vet att man själv gynnas i nästa omgång, eller om man luskat ut vad nästa spelare har för kort på handen och vill förstöra för denne.

Ess är också ett speciellt kort i Vändåtta. När ett ess läggs ut måste alla spelare (utöver den som lägger esset) plocka upp ett varsitt kort från plockhögen. Den spelare som själv la esset får lägga ett kort som följer denna färg. Det vill säga att man måste ha ett kort av samma färg för att kunna lägga ett ess.

OBS på att man inte får lägga ett speciellt kort på ett annat!

“Lappen”

Har du spelat UNO vet du att man säger UNO när man endast har ett kort kvar på handen. Det samma gäller för Vändåtta, bara det att man säger “lappen” istället. Glömmer man att säga “lappen” får man alltså inte gå ut nästa runda. Här gäller även regeln att man inte får gå ut på varken en åtta eller ett ess. Men detta beror såklart på vilka man spelar med och vilken variant man spelar.

Spelets slut

När en spelare gått ut räknar resterande spelare ihop sina poäng utefter följande poängräkning:

Åttor: 25 poäng

Ess: 15 poäng

10:or: 10 poäng

Klädda kort: 10 poäng

Övriga kort: 5 poäng

Man räknar alltså ihop poängen övriga spelare samlat på sig och fortsätter så många rundor som krävs till dess att någon har 100 poäng. När en person har 100 poäng åker denna ut och därefter spelas Vändåtta tills det endast finns en spelare kvar.

De senaste inläggen

Innehåll