Hoppa till innehåll

Hjärter

Innehållsförteckning

Om du haft en PC har du säkerligen spelat Hjärter en eller flera gånger. Det var ett av flera kortspel som alltid ingick när du köpte en dator. I Hjärter är ni alltid fyra spelare och målet är att ta så lite poäng som möjligt i varje omgång. Du kan även satsa på att ta alla poäng. Du spelar normalt mot tre datorsimulerade spelare men kan även möta dina vänner om du hellre vill det.

Hjärter

Lär dig spelets regler

Det är viktigt att du lär sig spelets regler innan du sätter igång. Annars kan det vara väldigt förvirrande med poängen. Det kan också ta lite tid innan du lär dig vilken strategi som är bäst. Du måste även försöka lista ut vilka kort motståndarna har på handen och när de kan tänkas spela ut dem. Hjärter är alltså ett strategispel när det är som bäst.

Hur räknas poängen?

I hjärter gäller det att få så låga poäng som möjligt. Du ska undvika hjärterkorten eftersom de alla ger ett poäng. Det allra sämsta kortet är dock spader dam som ger hela 13 poäng. Det är det kortet som alla spelare försöker undvika under varje omgång.

Om någon skulle knipa åt sig alla poängkort kommer denne spelare att få noll poäng. Alla övriga spelare får 26 poäng vardera. Om man lyckas med detta får man alltså ett väldigt stort försprång på sina motståndare.

Vad menas med månen?

Månen är när en spelare tar alla poängkort under en spelomgång. Det vill säga alla hjärter och spader dam. Det är ofta en chansning men om du ligger i ett läge där du redan har åkt på många kort kan det vara värt ett försök. Det gäller även om du får väldigt höga kort från start. Det gäller även att du lyckas dölja detta för motståndarna. Annars kommer någon garanterat att försöka stoppa dig. Då kan du helt plötsligt sitta med ett stort antal minuspoäng.

Hjärter för tre eller fem spelare

Det här är ett spel som är anpassat för fyra spelare. Det går även att spela tre eller fem men man får ändra om lite. När man är tre spelare kommer en spelare att sitta med ett extra kort. Du kan lägga undan ett kort i leken eller låta första spelaren lägga två kort. Den första spelaren får då inte lägga några poängkort.

Om man är fem spelare kan man också lägga undan två kort så att alla har tio kort på hand. Man kan också låta de spelare som får extrakort spela ut två kort i första given. Det går även att spela med två kortlekar om man föredrar det. Det blir lite krångligare, men det kan vara värt det om man vill spela fem stycken.

Hjärter för fyra spelare

Det normala är att man är fyra spelare när man kör ett parti hjärter. Om du spelar på datorn möter du ofta tre motståndare som styrs av datorn. Det går även att spela med vänner om du vill det. Det vanliga är att man spelar tills någon har kommit upp i 100 poäng. Då är det spelaren som har lägst poäng som vinner hela omgången. När du spelar på datorn behöver du inte hålla koll på detta själv utan det räknas ihop automatiskt.

Så börjar spelet hjärter

Spelet börjar alltid med att varje spelare får 13 kort vardera på hand. Du får sedan välja tre kort som du ger bort till spelaren till vänster om dig. Normalt så väljer man att ge bort sina högsta kort, alltså de där du har största chans att förlora ett stick. Du kommer även få tre kort från din motståndare. Har du tur här kan du börja med en riktigt bra hand och få ett försprång över samtliga av dina motståndare. Du kommer inte se vilka kort du själv blir tilldelad innan du själv har skickat över dina kort.

Den spelare som har klöver 2 börjar alltid med att lägga första kortet. Sedan spelar man ett vanligt stickspel. Alla måste lägga ett kort i samma färg. Den som lägger det högsta kortet tar sticket. Om du inte har några kort i den färg som ligger på bordet får du saka ett annat kort. 

Vinnaren fortsätter spelet

Den som vinner ett stick är alltid den som lägger ut nästa kort. Det finns också en regel som säger att du inte får saka ett hjärter förrän någon spelare har börjat ett stick med ett hjärter. Det finns ett undantag och det är om du inte har några andra kort att saka. Dock är det extremt sällan som det händer. 

När man spelat igenom alla sticken räknas poängen ihop. Du får ett poäng för alla stick med hjärter du har tagit. Undantaget år spader dam vilket ger 13 poäng. Målet med spelet är att ta så lite poäng som möjligt. Om du lyckas samla på dig alla hjärterstick och spader dam får du däremot 0 poäng och de andra spelarna 26 poäng vardera. Om du har flera höga kort är det en strategi värd att prova.

När utser man en vinnare?

Om du spelar på datorn kommer spelet sluta automatiskt när den första spelaren har kommit upp i 100 poäng. Då är det alltså den som har lägst poäng vid det tillfället som vinner hela spelomgången. Spelar du med en fysisk kortlek med dina vänner kan ni själva bestämma när någon går segrande ur spelet. Om ni spelar med en fysisk kortlek får ni inte glömma att skriva upp poängen efter varje omgång. Det smidigare är att man utser en person till poängräknare som tar på sig det ansvaret. Om ni kör fler omgångar kan ni turas om att räkna poängen. 

Ett spel med många vändningar

En del av tjusningen med hjärter är att det kan vara ovisst vem som vinner ganska så länge. Eftersom det alltid finns en risk att åka på spader dam kan poängställningen skifta på bara en giv. Det är något som är bra att ha i tankarna när du spelar. Om du får en dålig start är det inte alls säkert att det måste fortsätta så. Det är ett spel som kommer med många vändningar och ovissheter. 

Finns det fler varianter av spelet?

Det går även att spela hjärter om man är 3 eller fem spelare med en fysisk kortlek. Den enda skillnaden är att man låter de spelare som fick två extra kort lägga två kort i det första sticket. Sedan följer man bara de vanliga reglerna. Då kan ni fortfarande spela även om ni inte är fyra personer. 

En annan variant är att man inte skickar sina tre sämsta kort till varandra innan spelet drar igång utan kör med de korten som tilldelas på hand. Det kan du bestämma tillsammans med de andra spelarna när det är dags för en spelomgång.

En blandning av tur och skicklighet

Idag kan du spela Hjärter på datorn och träna så mycket du vill. Då är det större chans att du slår dina motståndare i framtiden. Spelet är en blandning av tur och skicklighet. Självfallet måste du ha lite tur med korten. Om du får väldigt många hjärter kan det vara svårt att vinna, speciellt om det är lite högre valörer. Får du spaderdamen måste du även göra allt för att lägga den vid rätt tillfälle. Det bästa är självfallet om du kan saka bort den så tidigt som möjligt. 

Om du sitter med många höga hjärter och även andra höga kort när spelet börjar måste du snabbt välja vilken strategi du ska köra med. Du kan ju försöka plocka hem alla sticks och då se till att varje motståndare får 26 poäng vardera. Då får du ett riktigt bra försprång i spelet och har stor chans att plocka hem hela spelomgången. Men det är också en väldigt riskfylld strategi att satsa på. Om du förlorar så mycket som ett enda stick så kommer du istället sitta med väldigt höga poäng. 

Håll koll på vilka kort som har spelats

En förutsättning för att lyckas i hjärter är att du kan hålla lite koll på vilka kort som redan har spelats ut. Det gäller speciellt de klädda korten. Om du till exempel sitter med en dam eller knekt mot slutet har du en fördel om du vet att någon sitter med kungen eller esset. Du kan alltså tvinga din motståndare att spela ut dessa kort. Målet är att du ska bli den som styr spelet. 

Utnyttja möjligheten att saka kort

En strategi du inte får glömma att utnyttja är möjligheten att saka bort höga kort. Om du bara har ett fåtal kort i en färg kan det vara klokt att göra dig av med dem så fort som möjligt. Det betyder att du senare kan börja saka. Tänk också på att det är först till 100 och att en dålig giv inte är hela världen.

Taktik i hjärter

Det finns flera olika taktiker som du kan använda dig av i hjärter. De flesta brukar satsa på att ha så låga kort som möjligt. Det finns dock tillfällen då det inte går, då kan du istället försöka köra på någon av taktikerna nedan:

Spadertaktiken

Spader dam är det kort som ger högst poäng och som alla försöker undvika. Därför kan du känna dig relativt säker om du har flera lägre spaderkort. Om du har flera låga spaderkort och startar varje giv kan du bara lägga spader tills någon är tvungen att spela ut damen. Det gäller dock att du har tillräckligt många spaderkort för att det ska funka.

Man måste också akta sig för att någon sakar damen. När du inte har ett kort av den valör som spelas får du saka ett av dina andra kort. Många väljer då att saka spader dam först om de har den på hand.

Hjärtertaktiken

Många nybörjare försöker ha så få hjärter som möjligt på handen, men det kan faktiskt vara bra att ha flera låga hjärter på hand. Om du har många hjärter på hand betyder det att du har färre kort av andra valörer. Då har du alltså stor möjlighet att kunna saka bort dina hjärter när de andra spelarna lägger andra valörer. På så sätt kan du bli av med dina hjärter på ett enkelt och smidigt sätt.

Vanliga frågor och svar om Hjärter

När en spelare har fått 100 poäng förlorar den automatiskt spelomgången. Vinnaren blir alltså den som har lägst poäng vid det tillfället.

Du får ett poäng för alla hjärter och 13 poäng för spader dam.

Ja, du ger bort tre valfria kort till en motståndare. Först till vänster om dig, sedan mitt emot och till sist till höger. Var fjärde giv behåller du alltså korten du får på hand. Om du spelar på datorn sköts det automatiskt.

Alla turas om att lägga ut ett kort var i varje stick. Den som lägger det högsta kortet plockar hem sticket. Du ska undvika att plocka hjärterkorten och spader dam så dessa ger poäng.

Spelet har fått sitt namn då det är hjärterkorten som är viktiga i spelet. Det är dessa som ger poäng. Namnet gör spelet väldigt enkelt att känna igen.

Det finns 13 hjärter i en kortlek. Det betyder att du kan få 13 poäng om du plockar hem alla hjärterkorten. Spader dam ger också tretton poäng som ett enda enskilt kort.