Hjärter

Hjärter är ett underhållande och enkelt kortspel som spelas med en vanlig kortlek på 52 kort. I spelet deltar alltid fyra spelare. Varje spelare får 13 kort som sorteras efter valör och kulör. Var och en väljer sedan tre kort som de vill göra sig av med. Spelet består av fyra omgångar. I omgång ett ger man de tre korten till spelaren till höger, i andra omgången ges de till spelaren till vänster, i den tredje omgången till spelaren mittemot och i sista omgången sker inget byte.

Dam kortspel

Hjärter, själva spelet

I Hjärter kortspel börjar den spelare som har klöver två. Man spelar medsols och alla spelare lägger ut ett kort. Den som lägger det högsta kortet av samma typ tar hem sticket.

Spelarna måste följa färg, om de inte kan det får de saka valfritt kort som inte ger poäng. Som poängkort räknas alla kort med hjärter samt spader dam. Alla kort med hjärter är värda 1 poäng och spader dam 13 poäng.

Poängkort får inte spelats innan de börjat sakas i tidigare stick. När alla kort är spelade räknas omgångens poäng. Den spelare som når 100 poäng först förlorar.

Hjärter var ett av de första spelen i Windows

Har du aldrig spleat Hjärter men tycker att spelet verkar bekant? Tillsammans med Harpan och Minesweeper var det länge ett av de spel som var förinstallerade när man köpte en dator med Windows.

Det är ett kortspel som uppskattas då det innehåller en taktik. Även om upplägget är enkelt så gäller det att överlista motståndrna och behålla ett ”poker face”. Att ta ner månen är något som alla vill göra i Hjärter. Det innebär att man tar hem alla poängkort och får 0 poäng medan motspelarna får 26 poäng.