Hoppa till innehåll

Spindelharpan

Spindelharpan

Innehållsförteckning

Spindelharpan är en form av patiens som brukade vara förinstallerad på många äldre datorer. Det fanns dock även innan datorernas tid. Det är både roligt och utmanande och du väljer själv hur svårt du vill göra det. Namnet kommer från de åtta höga som korten placeras ut i, alltså lika många som spindels åtta ben. 

Så vinner du på Spindelharpan

Först måste du välja om du vill köra med en färg, två färger eller alla fyra färger. På sätt har det alltså vissa likheter med Harpan. Det är faktiskt inte så enkelt som det låter. Om du är nybörjare är det bäst att börja med en valör. När du känner att du har koll på det kan du gå över till två eller fler färger. 

För att vinna måste du alltså lägga åtta högar i rätt ordning från kung till ess. Alla korten är inte synliga från början utan dessa måste du plocka fram. Om du fastnar kan du lägga ut en ny rad som finns längst ner på skärmen. Då har du nya chanser att frigöra kort och lägga fler rader i hög. 

Gör entré på windows

Spindelharpan blev känt för den stora massan när det släpptes tillsammans med Microsoft Windows 98, Det kom alltså senare än andra kortspel som hjärter och kungen. Det var alltså helt kostnadsfritt vilket var ett stort plus. Hade det kostat pengar hade det förmodligen inte blivit lika populärt. 

Det som är bra med Spindelharpan är att det passar alla oavsett om du är gammal eller ung. Det är ett bra sätt att träna hjärnan samtidigt som du kopplar av framför skärmen. Idag kan du hitta spelet på nätet som du vill spela ett parti eller två. Nu går det alltså spela med fyra kortlekar vilket är det allra svåraste. 

Bemästra alla steg

Alla kan lägga sig på en nivå som de tycker passar i Spindelharpan. Om du märker att du börjar klara ut spelet lite för enkelt kanske det är dags att gå upp en nivå. Då kommer du utmana dig själv ännu mer. Du kan även utmana dig själv på tid. Se om du kan slå din rekordtid om och om igen. Det går även att tävla mot andra om du hellre vill det. 

Om du spelar online brukar du kunna ta del av topplistor där du ser hur du ligger till mot andra. Det brukar vara en rolig utmaning om du är villig att lägga ner lite tid på spelet. Försök slå den som ligger etta på listan. 

Strategier till Spindelharpan

När man lär sig ett nytt spel brukar man fundera på om det finns några strategier att ta del av. Dock så är det ganska sparsmakat med strategier till spel som Spindelharpan. Det viktiga är att du försöker få fram de kort som är dolda så snart som möjligt. Ofta så kör man fast för att man inte får fram dessa korten i tid. Har du flera olika möjligheter ska du alltså välja det där du kan vända upp ett annat kort. 

Det är väldigt stor skillnad att spela Spindelharpan med en färg eller fyra färger. Även om det inte finns några renodlade strategier får du försöka tänka logiskt och ett par steg framåt. Lite som när du spelar schack med andra ord. 

Vanliga frågor och svar om Spindelharpan

Vart kan jag spela Spindelharpan?

Det finns flera sajter online där det är möjligt att spela Spindelharpan helt kostnadsfritt. Du behöver bara söka efter “spindelharpan” på nätet. På vissa sajter går det även registrera sig så du kan se vilken position du har i topplistorna. 

Hur vinner jag i Spindelharpan?

När du har skapat åtta högar i ordningen kung till ess. Korten ska alltså läggas på varandra.

Hur många svårighetsgrader finns det?

Du kan välja att spela upp till fyra valörer vilket är det svåraste. Då måste du stapla varje färg var för sig för att vinna.