Hoppa till innehåll

Harpan

Innehållsförteckning

Finns det något mer klassiskt kortspel än Harpan? Många som växte upp med de första datorerna och internet är också uppväxta med Harpan. Även om du har en laptop kan du idag lägga patiens på nätet.

Ibland går spelet också under namnet solitaire. Det är väldigt enkelt att lära sig vilket är en av anledningarna till att spelet älskas än idag. Det är inte ovanligt att föräldrar lär sina barn att spela och sedan fortsätter det så i generationer framåt. 

Harpan

Börja spela Harpan direkt online

Om du spelar på datorn slipper du dela ut korten vilket kan vara ganska tidskrävande. De flesta börjar med att försöka runt de korten som redan är ute på spelplanen. Det viktiga är nämligen att vända upp de kort som är bakåtvända på spelplanen. Målet är att sortera upp korten och bilda fyra stycken färghögar. Korten ska även ligga i rätt ordning från ess till kung.

De sju högarna på bordet används för att stapla upp korten. När du har en ledig ruta kan du lägga ut valfri kung och börja om på nytt. Korten ska alltid ligga med vartannat rött och vartannat svart. Det är väldigt enkelt att se om du gör fel när du spelar online. Om du försöker lägga rött kort på rött kort kommer det inte fungera. Om du spelar med en fysisk kortlek får du vara uppmärksam så det inte slinker emellan ett kort som inte ska vara där. 

Du kan förflytta spelkorten med musen

När du spelar på datorn förflyttar du bara de olika korten med musen. Kortleken som blir över använder du för att få in nya kort i leken. Du kan även lägga upp korten i de fyra tomma högarna där du ska placera alla kort i stigande ordning. Var försiktig med att lägga upp för många kort för snabbt. Då kan du fastna i spelet längre fram. 

Du väljer om du ska dra ett kort åt gången i högen eller om du ska dra tre. De flesta som tycker att vanlig patiens är lite för enkel väljer att dra tre kort. När högen är slut börjar du bara om från början. Om du har dragit tre kort åt gången kommer du få en annan blandning om du har lagt ut några av korten på spelplanen. 

Så vinner du i kortspelet Harpan

Du vinner alltså när alla korten är placerade i de slutgiltiga högarna i rätt färg. Om du kör fast och det inte går att flytta fler kort måste du börja om från början. Fördelen med att spela på datorn är att du då inte behöver blanda korten på nytt. Du väljer bara att starta ett nytt spel.

Beroende på vart du spelar får du sköta det mesta manuellt. Det betyder att du själv får vända upp korten och ta ett nytt kort ur högen. Meningen är att det ska kännas lite mer som du spelar med en fysisk kortlek. Det betyder också att du måste vara observant så du inte missar några drag. 

Många gånger går det inte vinna

 Ibland kommer det kännas som att du förlorar gång på gång. Det är inte konstigt då det är långt ifrån alla Harpan-spel som går ut. Vissa gånger kan datorn dela ut en ny hand där du inte kan flytta ett enda kort. Det är alltså ingen anledning att bli deppig utan bara fortsätta köra på. 

Finns det några strategier för Harpan?

Man kan tycka att antalet strategier för Harpan är något begränsade eftersom du måste flytta alla kort på ett visst sätt. Det du kan testa är att flytta ut ett kort från sorteringshögarna. Då kan du eventuellt få loss ett annat kort. Ibland kan det räcka med ett nytt kort för att komma igång med spelet igen.  

För att kunna vinna i patiens måste du även ha lite tur med korten som du vänder upp. Det är ofta här det låser sig för många spelare. Du kan aldrig veta vad som ligger bakom de stängda högarna. Det finns inga genvägar här utan du måste bara lita på din magkänsla. Kanske blir det rätt, kanske får du börja om från början? 

Spela Harpan kostnadsfritt på nätet

Normalt så kostar det ingenting om du vill spela Harpan på nätet. Hos vissa sajter kan du registrera dig så du kan hålla koll på dina poäng. Då kan du också se vart du hamnar i topplistan och jämföra dig mot andra spelare. Kanske blir ditt mål att klara ut en patiens rekordsnabbt på den sajt där du spelar.

Historien om Harpan

Man vet faktiskt inte vart Harpan har sitt ursprung. Det enda man vet är det utvecklades långt innan datorversionen. Förmodligen så spelade man patiens i Europa redan under 1700-talet. Det men vet med säkerhet är att spelet är otroligt populärt. När Microsoft inte längre lade in spelet som standard i sina datorer var det många som blev besvikna. Som tur är så finns det alltid online så du behöver inte oroa dig. 

Idag kan du även spela Harpan i din mobil genom att ladda ner en app. Du väljer själv vilket som passar dig bäst och vad du tycker är roligast.

Harpan

Dubbel harpan

Det finns många olika typer av Patiens, men dubbelharpan är en som kräver skicklighet för att spelas bra. Målet i det här spelet är att du ska försöka bygga åtta sviter genom att använda båda kortlekar och göra dig av med alla kort som dras på din hög när du gör den högre än andra spelares högar eller skogar inom deras egna avläggsområden; om inga fler drag kan göras ska alla återstående händer kolla över varandras. Den här guiden kommer att gå igenom några regler samt ge tips om hur man bäst utför dessa uppgifter så läs dem!

Introduktion till Dubbel harpan

I Dubbel harpan ska man lyckas bygga åtta svithögar i nummerordning.

För att starta spelet behöver du två kortlekar. Blanda båda kortleken och dela ut alla kort med framsidan nedåt i åtta rader med åtta kort vardera. De återstående korten placeras med framsidan nedåt i en hög vid sidan om. Vänd upp det första kortet i den vänstra raden. Detta är ditt startkort.

Målet med spelet är att bygga åtta högar med färger i numerisk ordning. Kortens värden är följande: kung, dam, knekt, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och ess. Jokern används inte. Skillnaden mellan Harpan och Dubbel Harpan är att den senare använder två kortlekar.

Kort av samma färg måste finnas i varje kolumn och de måste gå från kung ner till ess. Så om du har en hjärterkung i en hög måste nästa kort i högen vara en hjärterdrottning och så vidare. Du kan inte lägga en klöverdrottning ovanpå en hjärterkung.

För att börja bygga en färghög vänder du nästa kort i raden längst till vänster och lägger det med framsidan uppåt ovanpå ditt startkort. Om det här kortet ingår i den färg som du försöker bygga, lägg det till din färghög. Om det inte ingår i den färg som du försöker bygga upp, vänd då upp ett annat kort från den vänstra raden och lägg det med framsidan uppåt ovanpå ditt startkort. Fortsätt att vända på korten från den vänstra raden och placera dem med framsidan uppåt ovanpå ditt startkort tills du antingen hittar ett kort som ingår i den färg som du försöker bygga eller tills det inte finns några fler kort kvar i den vänstra raden.

Spelplan

Dubbel harpan har först en vågrät rad med sju spelhögar. Första högen från vänster har ett öppet kort. Nästa hög har ett dolt och ett öppet. Sedan är det två dolda och ett öppet. Det fortsätter till sjunde högen som har sex stängda och ett öppet kort. Kvarvarande kort placeras uppe till vänster. Det är härifrån du hämtar mer kort sedan.

Flytta kort

Det finns tre sätt att flytta kort i Dubbel harpan. Ett är att flytta kort mellan de sju spelhögarna. Du kan exempelvis flytta en röd 10 till en svart knekt. Kortet du flyttar måste alltså ha värdet på målkortet, minus ett och annan färg. Svart flyttas till röd, röd flyttas till svart. Finnas det Ess flyttas de till en av de åtta svithögarna. Blir en av de sju spelhögarna tomma, kan endast en kung placeras där.

Hämta fler kort

Om du inte kan spela mer på de sju korthögarna får du hämta nya kort. De tas från korthögen uppe till vänster. Man kan välja mellan att hämta ett eller tre kort. Det senare valet är för lite mer avancerade spelare. Spelat fortsätter tills alla kort flyttas upp till de åtta svithögarna. Kan man inte köra några fler drag är spelet över. Det är bara starta om.

Spelvarianter

Det finns som sagt både Harpan och Dubbel harpan. Ingen av dem är vare sig enklare eller svårare. Harpan spelas med en kortlek och man ska bygga fyra svithögar. I Dubbel harpan är det dubbla. Två kortlekar och åtta svithögar. När man inte kan spela mer kan man välja att hämta ett eller tre nya kort. Tre kort kan vara lite svårare. På engelska heter Harpan och Dubbel harpan Klondike och Double Klondike.

Strategi

Dubbel harpan är en ganska enkel patiens men det finns några tips.

  • Försök att spela på svithögarna jämnt. Spela inte upp en svart 8 förrän du vet att du inte behöver lägga en röd 7 på den, för att komma vidare.
  • Se till att verkligen spela klart korten mellan de sju spelhögarna innan du hämtar nya kort.
  • Försök så snabbt som möjligt att öppna stängda kort.
  • Undvik att spela tre nya kort åt gången. Det är bättre att spela en i taget och kunna se vad du gör.
  • Jokern används inte i det här spelet.

Var kan man spela Dubbel harpan?

Det finns många sätt att spela Dubbel harpan och andra patienser. Harpan fanns förut för installerat på Windowsdatorer. Det är därför det blev så populärt. Nuförtiden finns såklart många webbplatser där du kan spela Dubbel harpan online. Normalt sätt så är det gratis att spela. Ett bra tips är att använda sökmotorn på din mobiltelefon.

Varför ska du spela patiens?

Det finns många fördelar med att lägga en patiens. De första är helt enkelt att bota tristess. Det ger lite härlig egentid. Samtidigt lugnar det sinnet. Att lägga en patiens är nästan meditativt, där den låter dig att fokusera på en uppgift. Det låter dig också finslipa din strategiska förmåga. Ha därför inte för dåligt samvete, om du tar fem minuter från jobbet och lägger en Dubbel harpan. Det är ju personalutveckling.

Sammanfattning

Dubbel Harpan Patiens är ett kortspel som kan spelas av vem som helst med några grundläggande strategiska färdigheter. Syftet med spelet är att flytta alla kort från de sju horisontella högarna till vänster till de åtta vertikala högarna till höger. Du kan bara flytta ett eller två kort åt gången och du måste antingen ha ett kort i samma färg som målkortet, eller ess om du försöker flytta mellan färger. När du inte kan spela några fler kort från de sju högarna måste du plocka upp nya kort från högen till vänster. Det finns tre olika sätt att flytta kort – mellan färger, mellan högar eller genom att plocka upp ett eller tre nya kort. Om inga fler flyttningar kan göras förlorar du spelet. Dubbel Harpan Patiens kan spelas gratis online på många webbplatser och det finns även appar för mobiltelefoner som gör att du kan spela detta solitärspel var du än är.

Harpan

Vanliga frågor och svar om kortspelet Harpan

Absolut! Idag finns det väldigt många varianter som du kan spela helt gratis. Det är bara att söka på nätet så ser du vad som kommer upp.

Då är spelet förlorat och du måste börja om från början igen. Då får du blanda om korten på nytt.

Nej, kortleken blandas om och korten kommer i en ny ordning varje gång du startar ett nytt spel. På datorn så görs det automatiskt.