Hoppa till innehåll

Harpan

Finns det något mer klassiskt kortspel än Harpan? Många som växte upp med de första datorerna och internet är också uppväxta med Harpan. Även om du har en laptop kan du idag lägga patiens på nätet. Ibland går spelet också under namnet solitaire. Det är väldigt enkelt att lära sig vilket är en av anledningarna till att spelet älskas än idag. Det är inte ovanligt att föräldrar lär sina barn att spela och sedan fortsätter det så i generationer framåt. 

Kortspel

Börja spela Harpan direkt online

Om du spelar på datorn slipper du dela ut korten vilket kan vara ganska tidskrävande. De flesta börjar med att försöka runt de korten som redan är ute på spelplanen. Det viktiga är nämligen att vända upp de kort som är bakåtvända på spelplanen. Målet är att sortera upp korten och bilda fyra stycken färghögar. Korten ska även ligga i rätt ordning från ess till kung.

 

De sju högarna på bordet används för att stapla upp korten. När du har en ledig ruta kan du lägga ut valfri kung och börja om på nytt. Korten ska alltid ligga med vartannat rött och vartannat svart. Det är väldigt enkelt att se om du gör fel när du spelar online. Om du försöker lägga rött kort på rött kort kommer det inte fungera. Om du spelar med en fysisk kortlek får du vara uppmärksam så det inte slinker emellan ett kort som inte ska vara där. 

Du kan förflytta spelkorten med musen

När du spelar på datorn förflyttar du bara de olika korten med musen. Kortleken som blir över använder du för att få in nya kort i leken. Du kan även lägga upp korten i de fyra tomma högarna där du ska placera alla kort i stigande ordning. Var försiktig med att lägga upp för många kort för snabbt. Då kan du fastna i spelet längre fram. 

Du väljer om du ska dra ett kort åt gången i högen eller om du ska dra tre. De flesta som tycker att vanlig patiens är lite för enkel väljer att dra tre kort. När högen är slut börjar du bara om från början. Om du har dragit tre kort åt gången kommer du få en annan blandning om du har lagt ut några av korten på spelplanen. 

Så vinner du i kortspelet Harpan

Du vinner alltså när alla korten är placerade i de slutgiltiga högarna i rätt färg. Om du kör fast och det inte går att flytta fler kort måste du börja om från början. Fördelen med att spela på datorn är att du då inte behöver blanda korten på nytt. Du väljer bara att starta ett nytt spel.

Beroende på vart du spelar får du sköta det mesta manuellt. Det betyder att du själv får vända upp korten och ta ett nytt kort ur högen. Meningen är att det ska kännas lite mer som du spelar med en fysisk kortlek. Det betyder också att du måste vara observant så du inte missar några drag. 

Många gånger går det inte vinna

 Ibland kommer det kännas som att du förlorar gång på gång. Det är inte konstigt då det är långt ifrån alla Harpan-spel som går ut. Vissa gånger kan datorn dela ut en ny hand där du inte kan flytta ett enda kort. Det är alltså ingen anledning att bli deppig utan bara fortsätta köra på. 

Finns det några strategier för Harpan?

Man kan tycka att antalet strategier för Harpan är något begränsade eftersom du måste flytta alla kort på ett visst sätt. Det du kan testa är att flytta ut ett kort från sorteringshögarna. Då kan du eventuellt få loss ett annat kort. Ibland kan det räcka med ett nytt kort för att komma igång med spelet igen.  

För att kunna vinna i patiens måste du även ha lite tur med korten som du vänder upp. Det är ofta här det låser sig för många spelare. Du kan aldrig veta vad som ligger bakom de stängda högarna. Det finns inga genvägar här utan du måste bara lita på din magkänsla. Kanske blir det rätt, kanske får du börja om från början? 

Spela Harpan kostnadsfritt på nätet

Normalt så kostar det ingenting om du vill spela Harpan på nätet. Hos vissa sajter kan du registrera dig så du kan hålla koll på dina poäng. Då kan du också se vart du hamnar i topplistan och jämföra dig mot andra spelare. Kanske blir ditt mål att klara ut en patiens rekordsnabbt på den sajt där du spelar.

Historien om Harpan

Man vet faktiskt inte vart Harpan har sitt ursprung. Det enda man vet är det utvecklades långt innan datorversionen. Förmodligen så spelade man patiens i Europa redan under 1700-talet. Det men vet med säkerhet är att spelet är otroligt populärt. När Microsoft inte längre lade in spelet som standard i sina datorer var det många som blev besvikna. Som tur är så finns det alltid online så du behöver inte oroa dig. 

Idag kan du även spela Harpan i din mobil genom att ladda ner en app. Du väljer själv vilket som passar dig bäst och vad du tycker är roligast.

Vanliga frågor och svar om kortspelet Harpan

Absolut! Idag finns det väldigt många varianter som du kan spela helt gratis. Det är bara att söka på nätet så ser du vad som kommer upp.

Då är spelet förlorat och du måste börja om från början igen. Då får du blanda om korten på nytt.

Nej, kortleken blandas om och korten kommer i en ny ordning varje gång du startar ett nytt spel. På datorn så görs det automatiskt.