Harpan

Harpan är kanske den mest välkända patiensen och den går att lägga i en mängd variationer. Målet med patiensen är att bygga upp de fyra sviterna i nummerordning med start från essen. Patiensen är enkel att lära sig och den är relativt enkelt att få att gå ut. Här kan du läsa mer om patiensens, hur du lägger upp korten, vilka regler som gäller och annat matnyttigt som kan vara bra att tänka på.

Kortspel

Harpan upplägg

Du börjar ett Harpan spel med att lägga upp en vågrät rad med dolda spelkort och sist ett öppet. På den raden lägger sedan nästa rad med fem dolda kort och ett öppet.

Sedan fortsätter du efter samma system tills alla rader har ett öppet kort längst ner. Längst till vänster ska du ha ett öppet kort och i högen längst till höger ska du har sex dolda kort och ett öppet.

I andra raden har du ett dolt och ett öppet kort; den tredje två dolda, ett öppet; fjärde tre dolda, ett öppet; femte fyra dolda ett öppet och sjätte raden ett öppet, fem dolda.

Regler för Harpan

Dags att börja. Du ska bygga fallande sekvenser och vartannat rött och svart kort på de öppna korten. När essen kommer upp läggs de i fyra högar ovanför patiensen.

Precis som i vissa kortspel ska du bygga färgerna från ess till kung. Genom att bygga fallande sekvenser i kortraderna och stegrande på essen, frigör du de dolda korten så att du kan vända upp dem. Blir en rad tom får du lägga en kung, men inget annat kort, där.