Hoppa till innehåll

Patiens

Innehållsförteckning

Det finns väldigt mycket du kan göra med en enkel kortlek. En sak är till exempel att lägga en patiens. Då behöver du inte heller någon att spela med. Det finns väldigt många olika varianter av patiens så alla kan hitta sin favorit. Det som är kändast är förmodligen Harpan som du kunde hitta på datorer förr. Idag är det inte mer än ett knapptryck bort på nätet. Då slipper du även blanda korten när du ska påbörja ett nytt spel. Ibland kan man få flera dåliga händer i rad. Då är det tacksamt att inte behöva blanda på nytt och lägga ut korten. Det kan vara ganska tidskrävande. 

Patiens

Patiens är väldigt enkelt att lära sig

En anledning till att patiens är ett populärt kortspel är för att det är så enkelt att lära sig. Målet är att du ska sortera upp alla sviter i stigande ordning. Alltså ska alla ess ligga i botten och sedan jobbar du dig uppåt. När kungen ligger uppåt i samtliga högar har du klarat ut ett spel. Det är en väldigt skön känsla att klara ut en patiens, speciellt om det var en klurig omgång där du verkligen fick tänka till. 

Så spelar du den enklaste varianten av patiens

Det första steget när du vill lägga patiens är att dela ut korten. Totalt ska du lägga upp 7 högar med kort. Det ska ligga ett öppet kort längst till vänster. Sedan ska det ligga ett dolt kort i varje hög. Sedan lägger du upp nästa kort och fortsätter så. De korten som blir över läggs i en plockhög. När det kommer till plockhögen kan du välja att dra ett kort i taget eller tre kort. Sedan är det bara att försöka flytta runt korten så du få fram samtliga i leken. Korten måste ligga vartannat svart och vartannat rött. Om du spelar på datorn kommer korten automatiskt åka tillbaka till sin ursprungsplats om du inte lägger dem korrekt. Då är det bara att försöka igen. 

Tävla mot dig själv eller mot andra

Oavsett vilken patiens du väljer är det i grund och botten ett spel för en person. Men du kan göra det lite mer utmanande genom att lägga till ett tävlingsmoment. Du kan nämligen köra på tid och se hur snabbt du klarar ett spel. Du kan tävla mot dig själv eller mot andra. Om du spelar patiens på datorn brukar den ta tiden automatiskt. Annars kan du sätta igång ett tidtagarur på din mobil. 

 

Om du känner att en vanlig patiens är lite för enkel är det alltså ett sätt att utmana dig själv lite mer. Du kan även tävla mot andra och se vem som lyckats gå ut i flest omgångar. Om du spelar på nätet kan du registrera dig hos vissa sidor. Då sparas alla dina resultat och de brukar även ha en topplista som uppdateras regelbundet. Här kan du alltså se hur du ligger till mot spelare från hela världen. Det är väldigt utmanande att hela tiden försöka slå den som ligger etta på listan. 

Växla mellan olika varianter

För att inte bli uttråkad kan du växla mellan olika varianter av patiens. Förutom Harpan finns även Spindelharpan och Kungen som två exempel. Dessa känner du förmodligen också igen från Microsoft. 

Att lägga en patiens är bra hjärngympa och ett skönt sätt att koppla av. Många av oss sitter idag på våra mobiler och skrollar på olika appar när vi har en ledig stund. Detta är ett bättre sätt att aktivera hjärnan men samtidigt ta det lugnt. Bli inte besviken om du inte klarar ut det på en gång. Det är nämligen långt ifrån alla patiens som går ut. Då är det bara att börja om igen.

Spela på datorn

Om du har en dator är patiens aldrig längre än ett knapptryck bort. Även om det inte längre kommer med som ett förinstallerat spel går det hitta flera versioner på nätet. Det enda du behöver göra är att söka efter den typ av patiens som du vill spela. Sedan får du upp flera förslag som dessutom är helt gratis att spela. De flesta fungerar även i mobilen så du enkelt kan fördriva några timmar på ett tåg eller en buss. 

Vanliga frågor och svar om patiens

Den allra vanligaste är Harpan men det finns även populära varianter som Spindelharpan och Kungen.

Det är ett spel för en person. Du kan förstås spela tillsammans med någon och hjälpas åt eller tävla mot varandra på tid. 

När du har lagt upp alla korten i rätt svit och i rätt ordning. Du börjar alltid med ess och slutar med kung i alla färger. 

Absolut! Numera är det inte inkluderat när du köper en dator vilket du kanske minns från förr. Däremot går det att hitta flera olika typer av patiens på nätet. Det är minst lika smidigt som att ha det förinstallerat.