Hoppa till innehåll

Pokerpatiens

Dessa kortspel är populärast online just nu

Pokerpatiens är en riktig klassiker för många. Den kan spelas själv eller mot någon annan och är ett härligt tidsfördriv. Det är ett spel som är lätt att lära sig men som fortsätter vara utmanande, hur många gånger man än har spelat det.

Patiens är ett kortspel som funnits länge. Det finns många varianter och den vanligaste kallas bara patiens. Det är en variant som många känner till från tidigare datorer utrustade med operativsystemet Windows. Det var ett förinstallerat spel och när man hade lagts hela patiensen så studsade korten iväg över skärmen.

Pokerpatiens har samma mål som grundspelet. Att alla kort ska kunna läggas ut och att man inte har några korts kvar själv. Men det ser lite annorlunda ut än den tidigare nämnda varianten. Vi ska gå igenom reglerna så att man kan spela hemma. Reglerna är lätta att lära sig men det är ett spel som kan vara väldigt svårt, helt beroende på hur korten kommer.

Så spelar man pokerpatiens

Själva målet med spelet är att man ska lägga ut alla korten på bordet i en fyrkant om fem kort på varje sida. Man ska få så höga poäng som möjligt när man räknar ihop raderna var för sig. Man följer pokerns poängsystem när man räknar ihop dem.

Poäng

Som sagt så tittar man på det sätt man delar ut poäng i poker när man räknar ihop poängen. Där av namnet pokerpatiens. Det innebär att högsta möjliga poäng är 20 poäng vilket man får för en Royal straight flush, men även för en vanlig straight flush. För fyrtal så får man 14 poäng, kåk 12 poäng och färg 10 poäng. Om man lyckas få en stege så kammar man hem åtta poäng och en triss sexpoäng, för två par och ett par så får man fyra respektive två poäng.

Detta system för att beräkna poängen är det svenska systemet. Det finns även ett amerikansks och ett engelskt. Hur många poäng man får varierar mellan de olika systemen. Men om man inte ska jämföra med någon som spelar med ett annat system så finns det inte ett system som är bättre än de andra.

Att spela pokerpatients

Man börjar spelet genom att lägga ut 20 kort. Alltså ett på varje plats i de olika raderna i den fyrkant vi beskrev tidigare. Man ska hela tiden ha i huvudet att man måste välja platserna noggrant då kort inte får flyttas och att de slutligen ska kunna räknas ihop så de representerar pokerhänder.

Man kan även spela med alternativa regler där korten läggs ut slumpvis med ett visst mönster i åtanke i början. Detta gör det svårare att uppnå högsta möjliga poäng eftersom det inte går att planera vart korten hamnar. Man kan även blanda in en joker i leken. Då får man byta ut ett av de lagda korten mot jokern innan man räknar ihop poängen. Denna joker får då den valör spelaren vill ge den.

Spela två

Det går även att spela två personer så att man spelar mot varandra. Då tilldelas man två rader var. Målet är det samma, att få så höga poäng enligt pokerns poängsystem som möjligt. Skillnaden ör att man endast har två rader att spela på och att man vill slå sin motspelare genom att f högra poäng.

Det går även att spela fler spelare än två, då behöver man ännu fler kortlekar där endast en är blandad. De andra kortlekarna är ordnade så att man som spelare kan hitta sina kort lätt. Den leken som är slumpvist blandad läggs ut i rader precis som i de andra varianterna. Poängen beräknas på samma sätt som i övriga pokerpatiensvarianter.

Givande spel

Många kortspelare föredrar pokerpatiens över vanlig patiens. Detta då pokervarianten har ett poängsystem. Det gör att man kan jämföra de gånger man spelat spelet mot varandra på ett effektivt sätt. I originalet så är det väldigt binärt vilket gör att jämförelser går att göra, men inte blir speciellt roliga. Den enda informationen man har att jämföra är om patiensen gick ut eller inte.

Som vi såg i genomgången av spelet så kan det även spelas mot en eller flera motspelare. Detta är ytterligare en fördel med detta spel. Det går att spela hem på kammaren i all ensamhet, men det går även att spela mot en eller flera vänner.

De senaste inläggen

Innehåll