Hoppa till innehåll

UNO

UNO

Innehållsförteckning

Uno är ett kortspel som utvecklades redan 1971. Det vanligaste är att man använder sig av en speciell UNO-kortlek men det går även att spela online. Idag finns det en rad olika varianter av spelet. Det är ett kortspel för två, tre eller fyra personer. Du hittar en sådan kortlek på de flesta hobby- eller leksaksaffärer. 

Så spelar du UNO 

Det finns väldigt många olika strategier som du kan använda dig av om du vill vinna i ett parti UNO. Målet är att du ska bli av med alla dina kort innan dina motståndare blir det. Det gör du genom att matcha den färg som ligger på bordet eller genom att lägga ett av specialkorten. 

Om du inte har något kort du kan lägga får du ta ett från plockhögen. Det får du fortsätta med tills du får upp ett kort som kan läggas ner. När du bara har ett kort kvar på hand måste du skrika UNO. Annars får du plocka upp tre kort som en bestraffning.

Vilka specialkort finns det?

Det är specialkorten som gör UNO intressant och spännande. Om du köper en vanlig kortlek så finns det fem olika specialkort. Dessa är följande:

  • Hoppa över – spelaren som sitter bredvid måste avstå en omgång
  • Vända håll – spelet vänder håll
  • Dra två kort – nästa spelare måste dra två kort ur plockhögen och stå över en omgång.
  • Byta färg – spelaren får välja en ny färg
  • Dra fyra kort – spelaren får välja en ny färg och nästa spelare måste dra fyra kort.

Använd dessa kort till din fördel

För att vinna i detta kortspel är det viktigt att utnyttja specialkorten till din fördel. Det gäller att ha lite is i magen och spela dessa korten vid rätt tillfälle. Om du ser att en motståndare är på väg att gå ut är det smart att välja ett kort där denne får dra. Dock gäller det bara motståndare som sitter bredvid dig. 

Det gäller även att ha lite tur med plockhögen. Om du har tur kan du dra upp en eller flera specialkort här. Man kan därför säga att UNO är en perfekt blandning mellan tur och skicklighet. Är ni bara två som spelar måste du också ha en liten annan taktik än om ni är flera spelare. Då får du tänka på att din motståndare hela tiden ska lägga nästa kort. Det är inte flera spelare emellan er som kan byta färg eller taktik. Det ska också sägas att UNO är ett spel som främst lämpar sig för minst tre spelare. 

Lite bakgrundsfakta om UNO

UNO är faktiskt ett ganska nytt spel om man tittar historiskt. Det utvecklades av en man vid namn Merle Robbins 1971. Han sålde sedan rättigheterna till spelet och gjorde sig en hacka. Med åren har det blivit ett av de största kortspelen världen över. Det sägs att det finns fler än 100 olika varianter av spelet. 

Om du tycker att originalet har blivit lite utjatat kan du alltid testa på en annan variant. Det finns i princip ingen hejd på hur många versioner du kan spela. Du behöver alltså inte riskera att bli uttråkad. Du kan även ladda ner det till din mobil om du vill spela mot andra online. Det finns även lite lättare varianter av UNO som även passar de små i familjen. Det är verkligen ett spel som kan engagera alla och som blir en riktigt härlig familjekväll. 

Vanliga frågor och svar om UNO

Du kan spela genom att köpa en UNO-kortlek eller spela på din dator eller mobil. 

Du ska bli den första som blir av med alla dina kort. 

När du bara har ett kort kvar på hand. Om du missar att göra det och någon av dina motståndare kommer på dig måste du ta upp tre nya kort som straff.