Hoppa till innehåll

UNO

UNO

Innehållsförteckning

Uno är ett kortspel som utvecklades redan 1971. Det vanligaste är att man använder sig av en speciell UNO-kortlek men det går även att spela online. Idag finns det en rad olika varianter av spelet. Det är ett kortspel för två, tre eller fyra personer. Du hittar en sådan kortlek på de flesta hobby- eller leksaksaffärer. 

Så spelar du UNO 

Det finns väldigt många olika strategier som du kan använda dig av om du vill vinna i ett parti UNO. Målet är att du ska bli av med alla dina kort innan dina motståndare blir det. Det gör du genom att matcha den färg som ligger på bordet eller genom att lägga ett av specialkorten. 

Om du inte har något kort du kan lägga får du ta ett från plockhögen. Det får du fortsätta med tills du får upp ett kort som kan läggas ner. När du bara har ett kort kvar på hand måste du skrika UNO. Annars får du plocka upp tre kort som en bestraffning.

Grundläggande UNO-regler och spelupplägg

UNO är ett kortspel som spelas med en särskild UNO-kortlek. Målet med spelet är att bli av med alla sina kort. Korten i en UNO-kortlek har valörerna 0-9 samt olika symboler i fyra färger:

 • Rött

 • Grönt

 • Blått

 • Gult

Korten matchas med den hög som ligger uppe genom färg och valör, och om en spelare inte kan matcha måste de dra ett kort från högen.

Dela ut och starta spelet

 1. Alla deltagare drar ett kort för att bestämma vem som ska blanda och dela ut korten.

 2. Den person som drar det högsta kortet blandar kortleken och delar sedan ut sju kort till varje spelare.

 3. Efter att korten är utdelade, läggs det översta kortet från dra-högen bredvid för att starta kasta-högen.

Spelomgången inleds av spelaren till vänster om den som delat ut korten genom att lägga ett kort som matchar det synliga kortet i kasta-högen.

Matcha kort och turordning

Ett kort kan läggas om det matchar det uppvända kortets färg eller valör, och detta kan innebära att färgen byts i spelet. Att hålla reda på vilka kort som har spelats kan hjälpa spelare att strategiskt byta eller behålla färg för att påverka spelet.

Spelets turordning är medsols, och personen till vänster om den som delar ut korten börjar spelet. I turordningen måste nästa spelare lägga ett kort som passar till det som ligger uppe, vilket gör att kunskap om tidigare spelade kort blir viktig.

Om en spelare inte har något matchande kort att lägga måste hen dra ett kort från DRA-högen. Om en spelare drar ett “dra två” kort, behöver hen inte lägga det upptagna kortet direkt utan kan välja att hålla kortet, även om det är matchande.

Vilka specialkort finns det?

Det är specialkorten som gör UNO intressant och spännande. Om du köper en vanlig kortlek så finns det fem olika specialkort. Dessa är följande:

 • Hoppa över – spelaren som sitter bredvid måste avstå en omgång
 • Vända håll – spelet vänder håll
 • Dra två kort – nästa spelare måste dra två kort ur plockhögen och stå över en omgång.
 • Byta färg – spelaren får välja en ny färg
 • Dra fyra kort – spelaren får välja en ny färg och nästa spelare måste dra fyra kort.

Var och en har sin unika funktion som kan förändra spelets dynamik. Specialkort som Skip, Reverse, Draw-Two, Wild och Draw-Four Wild bör användas taktiskt för att ge spelaren fördelar, exempelvis genom att tvinga andra spelare att dra kort eller missa sin tur, vilket kan vara avgörande för utfallet av spelet.

Om det översta kortet i KASTA-högen är ett specialkort när spelet börjar, gäller speciella regler för detta kort. Specialkort kan kombineras och läggas i följd, som att placera flera Stoppkort eller Drag-två-kort på varandra, för att multiplicera effekten och påverka spelets gång, vilket inkluderar att hoppa över flera spelare eller tvinga dem att dra fler kort.

Använd dessa kort till din fördel

För att vinna i detta kortspel är det viktigt att utnyttja specialkorten till din fördel. Det gäller att ha lite is i magen och spela dessa korten vid rätt tillfälle. Om du ser att en motståndare är på väg att gå ut är det smart att välja ett kort där denne får dra. Dock gäller det bara motståndare som sitter bredvid dig. 

Det gäller även att ha lite tur med plockhögen. Om du har tur kan du dra upp en eller flera specialkort här. Man kan därför säga att UNO är en perfekt blandning mellan tur och skicklighet. Är ni bara två som spelar måste du också ha en liten annan taktik än om ni är flera spelare. Då får du tänka på att din motståndare hela tiden ska lägga nästa kort. Det är inte flera spelare emellan er som kan byta färg eller taktik. Det ska också sägas att UNO är ett spel som främst lämpar sig för minst tre spelare. 

Lite bakgrundsfakta om UNO

UNO är faktiskt ett ganska nytt spel om man tittar historiskt. Det utvecklades av en man vid namn Merle Robbins 1971. Han sålde sedan rättigheterna till spelet och gjorde sig en hacka. Med åren har det blivit ett av de största kortspelen världen över. Det sägs att det finns fler än 100 olika varianter av spelet. 

Om du tycker att originalet har blivit lite utjatat kan du alltid testa på en annan variant. Det finns i princip ingen hejd på hur många versioner du kan spela. Du behöver alltså inte riskera att bli uttråkad. Du kan även ladda ner det till din mobil om du vill spela mot andra online. Det finns även lite lättare varianter av UNO som även passar de små i familjen. Det är verkligen ett spel som kan engagera alla och som blir en riktigt härlig familjekväll.

Tips för att bli en bättre UNO-spelare

För att bli en bättre UNO-spelare krävs det mer än bara att förstå reglerna. Det krävs också övning, anpassning och självreflektion. Här är några tips för att hjälpa dig att bli en bättre UNO-spelare.

Öva på att läsa spelet

Att observera vilka kort motståndarna spelar eller samlar på under spelets gång kan ge insikter i deras strategi. Att vara uppmärksam på när en motståndare tvekar eller byter färg kan indikera att de har svaga eller starka kort för den specifika färgen. Att observera vilka kort som spelas och av vem kan hjälpa spelaren att läsa spelet och förutse motståndarnas drag.

Att förstå när man ska spela ut vilket kort kräver övning och uppmärksamhet på spelets dynamik och motståndarnas mönster.

Anpassa din strategi

Det är viktigt att vara flexibel och kunna ändra sin spelstrategi beroende på hur spelet utvecklar sig, speciellt när nya kort dras eller motståndare ändrar taktik. En effektiv strategi kan vara att anpassa sitt spel baserat på vilka kort som redan har spelats och försöka ha en balans av färger och siffror på hand.

När du närmar dig segern och har chansen att vinner omgången, spela defensivt för att undvika att andra spelare kan få dig att dra fler kort och därmed förlora din ledning. Försök att hålla flera alternativ på handen för att öka dina chanser att kunna spela ett kort som matchar högen.

Lär dig av dina misstag

Efter varje spel, gå igenom viktiga vändpunkter och överväg om det fanns andra drag som kunde ha förbättrat utfallet. Genom att diskutera spelet med andra spelare kan du få nya perspektiv på dina beslut under spelandet.

Använd feedbacken från samtal med andra spelare för att identifiera och undvika att upprepa misstag i framtida spel.

Vanliga frågor och svar om UNO

Du kan spela genom att köpa en UNO-kortlek eller spela på din dator eller mobil. 

Du ska bli den första som blir av med alla dina kort. 

När du bara har ett kort kvar på hand. Om du missar att göra det och någon av dina motståndare kommer på dig måste du ta upp tre nya kort som straff. 

Uno står för ett krav i spelet Uno, där spelarna måste ropa ”Uno” när de har ett kort kvar för att inte dra extra kort. Det kan också ses som en latiniserad form av det nordiska ordet ”Une”.

Uno skapades år 1971 av en amerikansk frisör från Ohio vid namn Merle Robbins, och spelet blev mycket populärt under 1980- och 1990-talet.