Home » Blogg » UNO

UNO

  • by
UNO

UNO är ett klassiskt kortspel att spela med vänner på övernattningar, när man tältar och på familjekvällar. Detta spel är mycket enkelt så hela familjen kan spela. Lär dig reglerna av detta härliga spelet i den här guiden.

Introduktion till UNO

Du spelar UNO med 2-10 spelare.

UNO spelas inte med en vanlig kortlek, utan med en UNO-kortlek som har 108 kort. Dessa kort består av valörer från 0 till 9 och extrakort. Valörerna är 19 kort i rött, 19 kort i grönt, 19 kort från i blått och 19 kort i gult. Extrakorten är 8 stopp kort, 8 vänd kort, 8 drag-2 kort, 4 stycken byt färg-kort och 4 stycken byt färg drag 4-kort.

Man börjar genom att blanda korten och sedan dela ut korten, vanligtvis 7 till varje spelare. Korten delas ut med ansiktet neråt så att ingen kan se varandras kort.

Resten av korten läggs i en plockhög, också men ansiktet nedåt. Man tar sedan det översta kortet från plockhögen och lägger det bredvid plockhögen med ansiktet upp så att alla spelare kan se vilket kort det är. Detta kallas nu för spelhögen.

Målet med UNO är att bli av med alla sina kort först.

Så spelar man UNO

När rundan börjar lägger första spelaren en av följande: Samma valör, samma färg.

Om spelaren inte har något av dessa kort tar han istället från plockhögen. Han börjar med att ta ett kort, och om detta inte fungerar tar han ett till, och så ett sista.

Man kan lägga mer än 1 kort i taget i fall man har fler än 1 kort av samma valör. Till exempel kan man lägga 3 stycken 7:or. Man kan dock inte gör samma sak med färger.

Du kan lägga ett Stopp, Vänd och Drag 2 kort om det har samma färg som det sista lagda kortet på kortleken. Stopp kortet hoppar över nästa spelare (vilket gör det till din egen tur om ni bara är två som spelar), Vänd-kortet vänder håll så att ni går runt spelarna åt andra hållet, och Drag 2 kort tvingar nästa spelare på tur att ta två kort från plockhögen. Du kan välja att lägga hur många Drag 2-kort du vill, förutsatt att den första du lägger har rätt färg. Spelaren måste då ta så många kort som det blir tillsammans, så om du lägger 3 stycken Drag 2 kort behöver nästa spelare ta 6 kort från plockhögen.

När kan alltid välja att lägga ett Byt färg-kort, och lägger sedan valfritt kort efter. Sedan går omgången vidare som vanligt. Vanligtvis brukar man bara lägga Byt färg kortet om man inte har något val, eftersom det är ett bra kort att ha för stunder där man annars inte kan lägga något.

Samma gäller Byt färg Drag 4-kortet. Det bör bara användas om du inte har något annat att lägga, och efter att ha lagt det väljer du färg genom att lägga valfritt kort. Spelaren näst i tur måste ta 4 stycken kort.

När en spelare bara har 1 kort kvar ska denne säga “UNO!” så att alla spelare hör. Vinnaren av rundan är den som blir av med alla kort först.