Hoppa till innehåll

Gin Rummy

Plump

Gin Rummy är ett kortspel som går ut på att varje spelare ska försöka bilda kombinationer av tre eller flera kort i serier för att samla ihop 100 poäng. Spelet spelas med två spelare med en vanlig kortlek utan jokrar.

Så spelas Gin Rummy

Detta kortspel börjar med att kortleken bestående av 52 kort läggs ut på bordet och varje spelare drar ett kort. Spelaren som drar det högsta kortet blir given och delar ut tio kort till varje spelare, en efter en. Resterande kort i kortleken placeras i mitten av bordet. Kortet längst upp i högen läggs med framsidan uppåt vid sidan om och bildar därmed en skräphög.

Spelaren som inte delade ut korten börjar själva spelet. Denne spelare kan välja att plocka upp det uppåtvända kortet bredvid den ordinarie korthögen, vilket innebär att ett av korten på hens hand måste slängas. Om kortet inte är intressant för spelaren kan spelaren gå vidare utan att kasta ett kort.

Motståndaren kan i sin tur ta kortet som ligger uppåtvänt på bordet och kasta ett annat, om inte går även denne vidare utan att kasta ett kort. Då kan den första spelaren ta det översta kortet från högen och kasta ett annat. Såhär fortsätter spelet i omgångar. Varje omgång avslutas genom att spelaren väljer ett kort från handen och lägger det överst på skräphögen.

Hur man vinner spelet

Målet med spelet är att samla serier av minst tre kort med antingen samma valör eller en sammanhängande stege av samma färg. Ess är lägst och värt ett poäng, två är värt två poäng, tre är värt tre poäng och så vidare. Alla klädda kort räknas som tio poäng. När en omgång är avslutad räknar spelarna ihop sina poäng som inte ingår i serier, varav vinnaren är den spelare som har lägst antal poäng.

Spelet pågår tills den ordinarie korthögen tar slut eller tills någon av spelarna avslutar en omgång genom att “knacka”. Knacka gör man genom att lägga ner ett av sina kort med baksidan upp istället för framsidan. För att få göra detta får ens kort som ej ingår i serier uppgå till mer än tio poäng.

När en person knackar ges en bonus på 20 poäng om den som knackar har Gin, alltså att alla kort på handen ingår i serier. Därav namnet Gin Rummy. Om motspelaren till den som knackat har samma eller lägre poäng vinner denne spelare istället och får dessutom en bonus på 20 poäng!

Håll koll på poängen!

Gin Rummy avslutas alltså när tillräckligt många omgångar har spelats för att en spelare ska kunna få 100 eller fler poäng Spelaren som gör Gin tjänar 20 poäng plus värdet på motståndarens kort som inte ingår i en serie. Om spelaren som knackar vinner omgången, tjänar denne poäng baserat på skillnaden i värdet på sina kort som inte ingår i en serie och de kort som inte ingår i en serie hos sin motståndare, medan man vinner 10 poäng plus skillnaden om motståndaren vinner. Om det inte är någon skillnad kvarstår 10 poängsbonusen.

Man ska alltså hålla koll på poängen under spelets gång för att beräkna vinnaren!

De senaste inläggen

Innehåll