Hoppa till innehåll

Vändtia

vändtia

Vändtia är det klassiska kortspelet som många kommit i kontakt med. Det är ett lätt spel som de flesta klarar av att spela, men som samtidigt lockar fram ens tävlingsinstinkter. Det är även känt under andra namn. Tillsammans ska vi gå igenom reglerna.

Vändtia, eller Skitgubbe som det också är känt som, är ett av de mest populära kortspel i Sverige. De flesta har någon gång spelat det och har en relation till spelet. Det spelas i uppehållsrum på skolor, hemma runt vardagsrumsbordet i lägenheterna och villorna ute i landet. Det spelas med vänner som motståndare och det spelas mot familjemedlemmar.

Oavsett om man känner det som vändtia eller skitgubbe så är det ett spel som är lätt att lära sig och spela. Men som ändå tar fram ens vinnarskalle! För många är det länge sedan man spelade spelet, så låt oss gå igenom reglerna för att fräscha upp minnet.

Så här spelar du vändtia

För att spela vändtia så behövs bara en kortlek. Denna enkelhet har gjort att spelet blivit så populärt. En kortlek finns nästan överallt att tillgå, skulle det inte göra det så är det lätt att ta med en. Man börjar med att plocka ut jokrarna ur leken då dessa inte ska vara med. I en första giv så delas tre kort ut till varje spelare. Man får inte titta på dessa kort och de ska ligga bredvid varandra framför varje spelare, med baksidan upp.

Därefter får varje spelare tre nya kort. De här korten är till skillnad från the tre första korten öppna. Det innebär att alla spelare ser sina egna och sina motståndares kort. Dessa läggs med framsidan upp på de tre dolda kort som redan ligger framför varje spelare. De tre sista korten ska nu delas ut. Till skillnad från de sex kort som varje spelare redan har fått och som ligger på bordet, så är detta kort man ska ha på handen. Dessa ska, precis som de tre första korten, vara dolda.

Reglerna i vändtia

I ett första skede efter det att varje spelare fått alla sina kort så är det tillåtet att byta mellan de öppna korten som ligger överst på bordet och de dolda korten som man har på handen. Dock är detta bara tillåtet innan man börjar spela. Detta har ett specifikt syfte, att lägga de så man kan få ut så mycket som möjligt av korten när spelet sätter igång. Det handlar om strategi. Men samtidigt får man vara försiktig eftersom man avslöjar för de andra spelarna vad man har på handen.

I detta kortspel, till skillnad från de flesta andra kortspel, så är det ingen skillnad mellan de olika färgerna på korten. Det spelar alltså ingen roll om det är hjärter, ruten, spader eller klöver man har fått utdelat. Det är endast den valör som står på kortet, exempelvis en tvåa, åtta eller knekt, som har någon betydelse. Ett ess kan i olika kortspel räknas som en etta eller som kortet över kung. I vändtia så är esset det högsta kortet. Det finns fler specialkort, vi återkommer till det senare.

Detta går spelet ut på

Det ultimata målet med spelet och det som leder till vinst är att få spela ut de dolda korten man har på bordet. Genom hela spelet så lägger de olika spelarna kort i en hög, man måste ha en högre valör innan man får lägga, kan man inte lägga så får man ta upp högen och ha den på handen. Man får inte spela ut de kort man har på bordet innan man blivit av med de korten man har på handen.

Det finns ett par specialkort. En tvåa kan läggas på vilken valör som helst och gör att man börjar om på två. De kort som redan fanns i högen finns kvar under tvåan och man riskerar få ta upp dessa senare i spelet. Fyra likadana kort av samma valör vänder bort högen så den inte är med i spelet längre, det samma händer om man lägger en tia. Om en spelare har två kort med samma valör så får dessa läggas tillsammans på högen. Inget speciellt händer men man blir av med ett extra kort.

Medsols

Det är den spelare som kan visa upp ett kort med lägst valör som börjar spela. Man spelar alltid medsols, precis som i de flesta andra kortspel. Det är med andra ord personen till vänster om den som precis la, som ska fortsätta spelet.

Den person som först är av med alla sina kort på handen samt de öppna och de dolda korten på bordet har vunnit. Vinsten är i de flesta fall äran.

De senaste inläggen

Innehåll