Hoppa till innehåll

Sjuan kortspel

en kortlek

Sjuan kortspel är ett väldigt bra alternativ när man vill vara minst tre spelare. Det enda som behövs är en vanlig kortlek med 52 kort där man plockar bort jokrarna. Här kan du läsa mer om detta roliga kortspel och hur du gör för att spela. Det första du och de andra spelarna ska göra är att sätta er så ni inte kan se varandras kort. Därefter ska samtliga kort på handen delas ut. 

Så börjar sjuan kortspel

När alla korten är utdelade börjar den spelare som fick hjärter sju på hand. Denne placerar detta kort framför sig. Nästa spelare måste sedan lägga tre sjuor, en åtta eller en sexa. Hjärter sju ska för övrigt ligga vågrätt på bordet. Sedan läggs nästa hög lodrätt så det inte uppstår någon förvirring om vilken hög som är vilken. Därefter får de andra spelarna fortsätta att bygga på högarna åt något av hållen. 

Målet med 7:an

Målet med sjuan kortspel är att du ska bli den som lägger det allra sista kortet i högen. Då får du inte avsluta med ess eller kung eftersom dessa är så kallade vändkort. När du lägger ett sådant får du lägga ut ett valfritt kort. Därför är det smart att spara dessa på hand för att kunna lägga ett trumfkort när dina motståndare minst anar det. Då kan du alltså först lägga en kung eller ett ess och sedan gå ut spelet. 

Inte bara ett turspel

Sjuan är alltså inte bara ett renodlat turspel utan det ligger även lite strategi bakom. Du måste tänka på vilka kort du ska behålla för att kunna gå ut och bli en vinnare. Det gäller även att spela smart så att dina motståndare måste spela av sina bästa kort. Det hindrar dem från att lättare gå ut när det börjar dra ihop sig. Sjuan kan tyckas vara ett ganska simpelt spel men det går att spela väldigt taktiskt. 

Andra regler som förändrar spelets utgång

Ibland så händer det att en spelare inte kan lägga ett kort eftersom denne inte har något på hand som passar. Då brukar man köra med ett av följande alternativ:

  • Motståndaren säger pass och får ett kort från spelaren som sitter bredvid
  • Motståndaren säger pass och får inte lägga fler kort förrän nästa spelare är i samma situation. 

Det andra alternativet anses som lite mer utmanande eftersom du faktiskt kan få vänta ganska länge innan en annan motståndare också måste säga pass. Då kan det vara svårt att komma ikapp. Du och dina motståndare kan bestämma hur svårt ni vill att spelet ska vara. 

Ni kan själva bestämma innan spelet vilken ni ska köra med. Som alltid när man spelar med andra är det viktigt att ha reglerna klart för sig innan man startar detta kortspel. Annars blir det lätt diskussioner när spelet väl kommer igång. 

Går det träna på sjuan kortspel på nätet?

Det enklaste sättet att bli bättre på ett spel är att spela och träna så mycket som möjligt. Många populära kortspel finns idag även online vilket gör att du kan spela precis när det passar dig. Då kan du även möta motståndare från hela världen. Tyvärr så är det inte möjligt för sjuan kortspel. I nuläget så finns det inga sidor som erbjuder spelet men vi hoppas att det kommer i framtiden. 

Det finns inte heller någon app du kan ladda ner och spela tillsammans med andra online. Därför får du med andra ord samla ihop dina nära och kära så ofta du bara kan och spela ett parti sjuan. Det är verkligen ett underhållande spel som gillas av de flesta som provar. 

Så länge tar ett parti att spela ut

Hur länge det tar att spela ut ett parti sjuan kortspel är omöjligt att säga. Det beror dels på hur många spelare ni är och dels på hur bekanta alla är med reglerna. Normalt så brukar det inte ta längre tid än en timme att spela ut en omgång. Det kan också gå betydligt snabbare beroende på vilka kort som alla får på hand. 

Många väljer att sortera sina kort i storleksordning men då är det även ganska enkelt för dina motståndare att lista ut vad du har på hand. Det är något du bör ha i åtanke när du plockar upp dina kort. 

Går det påverka spelet?

Den gången du har störst chans att påverka utgången i spelet är när du kan ge bort ett kort till den spelare som måste passa. Det gäller särskilt om det sker väldigt sent i spelet. Sitter du med ett dåligt kort kan du alltså ge bort det i det här läget. Helt plötsligt kanske din motståndare hamnar i en sämre position. Även om det inte är det mest strategiska spelet finns det alltså vissa moment du kan påverka i större utssträckning. 

Vanliga frågor och svar om sjuan kortspel

Hur många spelare måste man vara i sjuan kortspel?

Man behöver vara minst tre spelare men det går även att vara flera om man önskar.

Vad behövs för att kunna spela sjuan kortspel?

Det enda som behövs är en kortlek med 52 kort utan jokrar. 

Hur vinner man sjuan kortspel?

Du ska bli den spelare som lägger det sista kortet i den hög som bildas på bordet. Man får inte gå ut med en kung eller ett ess då dessa är vändkort. Därför bör du inte spara för många av dessa för länge på handen. 

Vad händer när man inte kan lägga ett kort?

Du får du säga pass och turen går över till nästa spelare. Vissa har en regel som säger att en motståndare får ge dig ett valfritt kort. Andra har en regel som säger att du får stå över till nästa spelare passar. Man kan även köra med att spelet bara fortgår och nästa spelare får chansen att lägga ett nytt kort.