Hoppa till innehåll

Canasta

Böcker för dig som vill bli bättre på kortspel

Canasta är inte det enklaste kortspelet som finns där ute, och det tar en hel del tid att lära sig spela. Canasta är dock ett väldigt roligt spel som kan erbjuda timmar av kul för kortspelsentusiaster, så om du älskar kortspel är det helt klart värt att läsa vidare. I den här guiden kommer vi att gå igenom var man behöver för att spela Canasta, vad objektivet är och hur man spelar. Nu sätter vi igång.

Introduktion till Canasta

Canasta är ett spel som spelas av avancerade spelare, och 2-6 spelare kan spela tillsammans. Man behöver 2 stycken vanliga kortlekar med jokrar för att spela. Det delas ut 11 kort till varje spelare och resten läggs i en plockhög med baksidan upp. Sedan tar man det översta kortet av plockhögen och lägger det med ansiktet upp, så att alla ser vad det är, bredvid plockhögen. Detta är nu spelhögen.

Om det första kortet i spelhögen är en Joker, ett Ess, en Tvåa eller en Trea ska nästa kort tas från plockhögen och läggas på tills vi får ett kort som är Fyra eller högre.

Objektivet med spelet är att samla poäng genom att bygga Canasta. En Canasta är ett sett av minst 7 kort av samma värde. Det finns två olika typer av Canasta: en Röd canasta (som inte innehåller några vilda kort) och en svart Canasta.

Hur man spelar Canasta

Canasta kan spelas i par av två, men kan också spelas med var spelare mot varandra som de flesta kortspel.

Rundan går medurs.

För att samla en Canasta måste man ta kort från högen, men för att kunna göra det behöver man möta vissa villkor. Man måste man ha öppnat, och ha minst ett kort av samma värde som det översta kortet för att kunna ta det.

När man har skapar en Canasta kan man “mäla” korten, alltså lägga ut dem på bordet. Man kan fortfarande bygga på en Canasta som har blivit mäld.

För att kunna gå ut krävs det att man har två Canasta. Man får ytterligare 100 poäng när man går ut. Om man går ut med kort kvar i handen räknas dessa som minuspoäng till ens totala poängsumma.

Värde av korten

Jokers och tvåor är wild cards, alltså kan de användas för vad som helst du behöver. Du kan dock bara använda ett wild card för varje två vanliga kort.

Röda treor används som bonuskort, och är man bygger inte en Canasta med dem, utan de är värda 100 poäng. Har man alla fyra får man 400 poäng extra.

Korten har olika värden som räknas ovanpå Canastan. T.ex. kanske du har en röd Canasta med tvåor, och då får du först 500 poäng för Canastan och sedan 140 poäng till för tvåorna. Detta är värdet av korten och kombinationerna från högst till lägst värde:

  • Röd Canasta: 500 poäng.
  • Svart canasta: 300 poäng
  • Röda trea: 100 poäng om laget mält / minuspoäng annars.
  • Joker: 50 poäng.
  • Tvåa eller Ess: 20 poäng
  • Knekt, Dam eller Kung: 10 poäng
  • 4-7 eller svart Trea: 5 poäng

De senaste inläggen

Innehåll