Hoppa till innehåll
Bluffstopp

Bluffstopp är ett roligt kortspel där man måste läsa varandras ansikten och gissa rätt för att kunna vinna. Detta kortspel har utvecklats från Stopp, och har många likheter med detta kortspel. Eftersom man måste gissa rätt baserat på hur andra spelare beter sig handlar att vinna Bluffstopp om en kombination av skicklighet och tur. Denna svenska klassiker är mycket kul att spela med vänner och kan erbjuda timmar av underhållning för de som älskar kortspel. Här är spelreglerna för Bluffstopp!

Introduktion till Bluffstopp

En runda av bluffstopp spelas med en kortlek med 52 kort, utan jokrar. Man kan spela med bara 2 spelare, och upp till 6.

I Bluffstopp är objektivet att bli av med alla kort man har på handen först.

Korten ska blandas, och var spelare får 7 kort vart. De kort som finns kvar efter utdelningen läggs i mitten av bordet, med baksidan uppåt, som plockhög. Sedan tar givaren ett kort från plockhögen, visar upp det för alla spelare och lägger det sedan med baksidan upp bredvid plockhögen. Vi kallar denna nya hög för spelhögen.

Hur man spelar Bluffstopp

Börja rundan genom att låta den första spelaren lägga ett kort av samma färg, men högre valör, på kortet som precis var lagd som spel hög. Det lägsta kortet är en Tvåa, och det högsta är ett Ess.

Spelaren visar inte upp kortet han lägger, utan lägger det med baksidan upp i högen samtidigt som denne säger vilket kort det är. Spelaren inte behöver tala sanning, utan kan lägga vilket kort som helst så länge han påstår att han lägger ett kort av samma färg och högre valör.

När spelaren har lagt sitt kort har de andra spelarna en chans att säga “Bluffstopp” om de tror att det var en bluff. Om ingen av spelarna säger Bluffstopp går rundan vidare, och det är nästa spelares tur.

Om man inte vill bluffa men inte har någonting att lägga kan man istället säga “Pass!” och så går turen vidare till nästa spelare. Om en hel runda går och alla spelare som säger pass får spelaren som först sa pass lägga ett valfritt kort, och så fortsätter spelet som tidigare.

Vad händer när någon säger Bluffstopp?

Spelaren som säger Bluffstopp får då kontrollera kortet som precis lagts. Om Bluffstopparen hade rätt, och det var en bluff får bluffaren ta upp alla kort i spelhögen och så går turen över till den som kallade bluff.

Om den som kallade Bluffstopp hade fel behöver istället denne spelare ta upp alla kort i spelhögen. Man tar sedan ett kort från plockhögen precis som i början av rundan, visar det för spelare och lägger det sedan med baksidan uppåt som start i den tomma spelhögen.

Speciella regler

Ni bestämmer i förväg hur ni vill spela spelet, men det finns några olika regler som man spela med. I vissa versioner spelar man t.ex. med jokrar, och jokrar fungerar då som wild cards; vilket kort man önskar.

Om ni vill spela en snabbare version av spelet kan bestraffningen för att bli upptäckt med att bluffa (eller säga bluffstopp när kortet stämde) vara att ta endast 3 kort från högen istället för att man tar hela högen.