Hoppa till innehåll

Bluffstopp

Bluffstopp

Innehållsförteckning

Bluffstopp är ett kortspel där man måste läsa varandras ansikten och gissa rätt för att kunna vinna. Detta kortspel har utvecklats från Stopp, och har många likheter med detta kortspel. Eftersom man måste gissa rätt baserat på hur andra spelare beter sig handlar att vinna Bluffstopp om en kombination av skicklighet och tur.

Denna svenska klassiker är mycket kul att spela med vänner och kan erbjuda timmar av underhållning för de som älskar kortspel. Här är spelreglerna för Bluffstopp.

Introduktion till Bluffstopp

En runda av bluffstopp spelas med en kortlek med 52 kort, utan jokrar. Man kan spela med bara 2 spelare, och upp till 6.

I Bluffstopp är objektivet att bli av med alla kort man har på handen först.

Korten ska blandas, och var spelare får 7 kort vart. De kort som finns kvar efter utdelningen läggs i mitten av bordet, med baksidan uppåt, som plockhög. Sedan tar givaren ett kort från plockhögen, visar upp det för alla spelare och lägger det sedan med baksidan upp bredvid plockhögen. Vi kallar denna nya hög för spelhögen.

Hur man spelar Bluffstopp

Börja rundan genom att låta den första spelaren lägga ett kort av samma färg, men högre valör, på kortet som precis var lagd som spel hög. Det lägsta kortet är en Tvåa, och det högsta är ett Ess.

Spelaren visar inte upp kortet han lägger, utan lägger det med baksidan upp i högen samtidigt som denne säger vilket kort det är. Spelaren inte behöver tala sanning, utan kan lägga vilket kort som helst så länge han påstår att han lägger ett kort av samma färg och högre valör.

När spelaren har lagt sitt kort har de andra spelarna en chans att säga “Bluffstopp” om de tror att det var en bluff. Om ingen av spelarna säger Bluffstopp går rundan vidare, och det är nästa spelares tur.

Om man inte vill bluffa men inte har någonting att lägga kan man istället säga “Pass!” och så går turen vidare till nästa spelare. Om en hel runda går och alla spelare som säger pass får spelaren som först sa pass lägga ett valfritt kort, och så fortsätter spelet som tidigare.

Vad händer när någon säger Bluffstopp?

Spelaren som säger Bluffstopp får då kontrollera kortet som precis lagts. Om Bluffstopparen hade rätt, och det var en bluff får bluffaren ta upp alla kort i spelhögen och så går turen över till den som kallade bluff.

Om den som kallade Bluffstopp hade fel behöver istället denne spelare ta upp alla kort i spelhögen. Man tar sedan ett kort från plockhögen precis som i början av rundan, visar det för spelare och lägger det sedan med baksidan uppåt som start i den tomma spelhögen.

Speciella regler att hålla koll på

Ni bestämmer i förväg hur ni vill spela spelet, men det finns några olika regler som man spela med. I vissa versioner spelar man t.ex. med jokrar, och jokrar fungerar då som wild cards; vilket kort man önskar.

Om ni vill spela en snabbare version av spelet kan bestraffningen för att bli upptäckt med att bluffa (eller säga bluffstopp när kortet stämde) vara att ta endast 3 kort från högen istället för att man tar hela högen.

Dropp

I vissa versioner av Bluffstopp kan man också använda dig av en regel som brukar kallas för ”Dropp”. Den här regeln innebär att man får lov att när som helst under spelets gång försöka göra sig av med sina kort i smyg. Detta genom att tappa eller ”droppa” dem ner i sitt knä.

Det gäller dock att vara på sin vakt. Ifall man blir upptäckt av en medspelare när man försöker droppa sina kort, får man istället plocka upp kort som straff. Oftast brukar man bestämma att straffet är 3-6 kort. Om man oskyldigt anklagar någon annan för dropp, är straffet även där att plocka upp kort.

En annan, lite ovanligare variant av ”dropp” är att man inte behöver smussla med att göra sig av med sina kort. Det vill säga, så länge en spelare har alla fyra korten med samma valör (till exempel fyra 8:or). Då får man lov att ”slänga” dessa kort i en tom hög, och korten används inte längre under spelet.

Spelaren behöver alltså varken bluffa eller passa, utan kan bara slänga korten så fort han samlat dem. På så sätt kan man om man har tur bli av med sina kort snabbare.

Bluffstopp – förberedelse

För att spela Bluffstopp behöver du en vanlig kortlek med 52 kort – inga jokrar (såvida du inte spelar en speciell variant, som du kan läsa mer om nedan). När korten har blandats får varje spelare vars 7 kort på handen, som inte ska visas för sina motspelare.

Man behöver vara minst 2 spelare och max 6 stycken för att kunna spela Bluffstopp, annars är det inget mer som krävs.

Spelregler Bluffstopp

 • De återstående korten som finns kvar efter utdelning placeras i mitten av bordet och med framsidan nedåt, för att man inte ska kunna se vilka kort det är som ligger i högen.
 • Det översta kortet i denna hög vänds sedan upp och bildar på så sätt en ny hög, den så kallade spelhögen.
 • Nu är det dags för den första spelaren att lägga sitt kort. Han måste välja ett av de 7 kort han har på sin hand och lägga det på spelhögen. Kortet måste ha en högre valör och vara av samma färg, som kortet i spelhögen. Till exempel om det översta kortet är hjärter nio, måste ett av kortet från hjärter tio till hjärter ess läggas.
 • Kortet läggs dock med baksidan uppåt, varpå det är möjligt för spelaren att ”bluffa”, det vill säga lägga ett kort som egentligen inte följer reglerna. Detta genom att hävda att kortet man lägger är korrekt.
 • Man kan också välja att ”passa” sin tur, om man inte kan eller vill lägga ett kort. Om alla spelare passar under en och samma omgång får spelaren som först passade lägga ett valfritt kort. Sedan påbörjas en ny omgång.
 • Under spelets gång har man när som helst rätt att utropa ”Bluffstopp” om man misstänker att en motspelare lagt ett kort som inte stämmer överens med vad han har uppgett.
 • Om ingen väljer att ropa ”Bluffstopp”, går turerna vidare till nästa spelare och så vidare, ända tills någon bestämmer sig för att ropa ”Bluffstopp”.
 • När någon har ropat ”Bluffstopp”, måste personen som blir synad vända upp sitt lagda kort och visa det för sina motspelare.
 • Om den spelare som ropat ”Bluffstopp” visar sig ha rätt, måste spelaren som bluffade ta upp alla kort som för tillfället ligger i spelhögen.
 • Om spelaren som har ropat däremot har fel, är det istället han som måste plocka upp spelhögen.
 • När en spelare korrekt synar någons bluff blir det automatiskt denne spelares tur att lägga ut nästa kort. Kortet som synaren lägger ut får vara av valfri färg och valör, oavsett vilket kort som ligger överst.
 • Om det visar sig att det inte var någon bluff, så är det istället spelaren som blev felaktigt synad som får lägga ut ett valfritt kort.
 • Spelet fortsätter sedan i tur och ordning ända tills en spelare inte har några kort kvar på handen.

Given

Given är den person som delar ut korten inför varje omgång och spelet brukar oftast sättas igång av spelaren som sitter till vänster om denne person. Turas om att vara giv genom att gå medsols runt bordet.

Målet i Bluffstopp – Hur vinner man?

Målet med Bluffstopp är att bli den första spelaren som på något sätt lyckas bli av med alla sina kort på handen. För att göra detta måste man antingen lägga ut korrekta kort i enlighet med spelreglerna eller framgångsrikt bluffa ifrån sig alla sina kort.

Det är också en bra taktik att iaktta sina motspelares ansikten, för att försöka se om de bluffar eller ej. Lyckas man syna deras bluffar, får de plocka upp fler kort och ens egna vinstchanser ökar därmed också markant.

FAQ

Om ingen säger ”Bluffstopp” går turen vidare till nästa spelare. Den spelare som först blir av med sina kort, har vunnit spelet.

Spelaren till vänster om givaren börjar med att spela.

Spelarna får i given sex eller sju kort var