Hoppa till innehåll

Kortspelet Slav och President

kortspelet slav och president

Innehållsförteckning

Kortspelet slav och president är ett kortspel som var väldigt populärt att spela på rasterna i skolan för några år sedan. Spelet har gått under flera andra namn men det är slav och president som är det vanligaste. Kung och bonde är ett annat exempel. Namnet handlar om de olika roller spelarna får efter en avslutad omgång. Den som är president får flera fördelar gentemot den som är bonde. De visar sig när det är dags att starta en ny spelomgång. 

För att spela kortspelet slav och president måste man vara mellan 3 till 6 spelare. Målet med spelet är att du ska bli av med dina kort så snart som möjligt. Efter den första spelomgången är alla rankade efter olika roller. Den första omgången körs på lika villkor där du ska försöka vinna fördelen som president. 

Introduktion till kortspelet Slav och President

Man tror att konceptet kring spelet kommer från Kina från första början. Japanerna var också tidiga med att spela detta spel. Det kom till Europa redan under 1800-talet och blev snabbt en favorit hos många. Det är alltså ett spel som lever kvar än idag vilket säger mycket om hur roligt det är. 

För att börja spela ska du först dela ut alla kort. Om man är ett ojämnt antal deltagare kommer man ha olika antal kort på hand men det gör inget. Det kommer att jämna ut sig under spelets gång. Om man vill göra det roligare kan du ha extra förmåner kring rollerna. Den som är kung eller president kan till exempel få sitta i den skönaste fåtöljen i huset. Slaven kan sitta på en gammal träpall eller kanske på golvet. Beroende på hur det går får spelarna flytta runt mellan de olika platserna. 

Slaven blandar alltid korten

Under den första omgången får man bara dra en lott om vem som ska börja lägga första kortet. Sedan är det alltid slavens uppdrag att samla ihop alla kort, blanda dem och dela ut. Det kan alltså bli en stor uppgift om du blir slav flera gånger i rad. Presidenten är alltid den första som får kort. 

När korten är på hand ska man byta kort sinsemellan. Det börjar med att presidenten ger slaven sina tre sämsta kort på hand. Slaven ger i sin tur sina tre bästa till presidenten. De ska läggas med ovansidan nedåt så ingen annan spelare ser dem. En del kör också att resterande spelare byter kort med varandra men det är lite olika regler där. Är man fyra spelare brukar man även rangordnas som knekt och dam. Presidenten börjar sedan med att spela ut mellan 1 till 4 kort. 

Så börjar kortspelet Slav och President

Du kan spela ut 1 till 4 kort och lägga dessa synligt i det som blir en plockhög. Om du ska lägga flera kort åt gången ska de vara i samma valör. Ligger det två kort i samma valör på bordet måste nästa spelare också lägga två kort och så vidare. Kan man inte lägga får man säga pass. Du säger antigen pass eller knackar på bordet som en gest. Kom överens innan med alla spelare om vilket som gäller. 

När det ligger så höga kort på bordet att alla måste passa vänder man ut plockhögen och börjar om på nytt. Då kan du lägga ut allt från 1 till 4 kort igen. Så fortsätter det tills någon har blivit av med alla sina kort. Den är då vinnare och eventuellt ny president. 

Spela kortspelet med 5 spelare

Spelet är alltid detsamma oavsett om man är 3 eller 5 spelare. Vi kan ge ett litet exempel på hur det ser ut när man är fem spelare. Första spelaren börjar med att lägga två stycken 3:or på bordet. Spelaren bredvid får då passa eftersom den inte har två av något i en valör. Spelare tre lägger sedan två femmor som en fortsättning. Sedan lägger spelare fyra två stycken 9:or. Efter detta måste alla säga pass för att de inte har något högre i två. Då börjar spelare fyra om med att lägga en 2:a. Sedan kör man laget runt igen. Glöm bara inte att vända bort plockhögen innan man börjar om igen. 

Det viktiga är alltså att det spelas ut lika många kort som redan ligger på bordet. Är det inte möjligt får du säga pass. Du kan säga pass även om du har kort som går att spela. Tror du att du kommer ha större nytta av dem vid ett senare tillfälle får du köra på det. Dock är det inte bra att sitta och hålla på sina kort för länge. 

Alla får en tydlig roll

När alla har gått ut första gången har alla fått en titel. Den som inte blir slav eller president brukar kallas för invånare. Då behöver du inte göra något extra utan sitter bara kvar på din plats och väntar på nya kort. Är det en ny person som har blivit president eller slav ska man alltså byta platser. 

Det är inget måste att byta platser men det gör spelet lite roligare. Ni kan även komma på andra förmåner som du kan få som president. Då blir det lite mer att kämpa för än bara äran. 

För protokoll och räkna poäng

Man väljer själv om man vill räkna poäng eller inte. I så fall är det viktigt att ha någon som för protokoll så allt går rätt till. Den som vinner får till exempel 5 poäng och så fortsätter det i fallande ordning. Bestäm en summa där spelet ska sluta. Det kan till exempel vara den som först kommer upp i 40 poäng vinner. Idag kan du föra protokoll direkt i mobilen och behöver inte tänka på penna och papper. Dock är det många som föredrar att vara lite gammaldags när det kommer till detta. 

Spelstrategier att använda sig av?

Den strategi som du kan använda dig av är att vara taktisk när du spelar ut dina kort. Försök att bli av med dina lägsta kort så snart som möjligt så du inte sitter fast med dem när spelet närmar sig sitt slut. Har du flera kort i samma valör är det också värdefullt. Spela inte ut dina höga kort alldeles för tidigt, då har du inget att komma med i det avgörande skedet av spelet. 

Försök också komma ihåg vilka kort som spelas så du vet ungefär vilka som är kvar i leken. Det kan också ge dig ett litet övertag och se vilket kort som passar att lägga ut nästa gång. Sedan är det bara att även hoppas att turen är på din sida när du spelar kortspelet. Då är det verkligen underhållning för en stor grupp människor.

FAQ

Man kan välja 2 eller 3 kort som ska bytas.

Den spelare som blir av med sina kort först vinner och blir president. Den spelare som blir av med sina kort sist blir slav eller bonde och måste vid nästa omgång ge sina bästa kort till presidenten medan presidenten ger sina sämsta kort till slaven.