Hoppa till innehåll

Kungen patiens

Innehållsförteckning

En populär patiens

Om du någon gång har ägt en dator har du säkert sett kungen patiens. Det är en väldigt populär patiens bland många. Faktum är att spelet kräver mer skicklighet än tur.

Genom att träna mycket kan du alltså öka chanserna att din patiens går in. Det som gör att kungen patiens sticker ut är att alla korten är synliga i början. De ligger staplade i åtta rader och du får snabbt en översikt. 

Introduktion till kungen patiens

Spelet skapades från början av en man vid namn Paul Alfille och idag spelas det vanligtvis på datorn. Det finns flera sidor på nätet som har sin egen version av detta poulära kortspel. Ibland kallas det även för Freecell även om det namnet inte är lika vanligt. 

Kungen patiens räknas som ett svårare spel än många andra typer av patiens. Det tar också lite längre tid att spela en omgång. En stor fördel är att du inte alls förlitar dig på tur lika mycket som vid andra former av patiens. Här är det istället skicklighet som står i fokus. Du använder dig av en vanlig kortlek med 52 kort

Så spelar du kungen patiens

Målet är att få upp alla korten till de tomma rutorna uppe till höger. Högarna läggs i samma färg och i stigande ordning. Du börjar med ess och slutar med kung. Till vänster har du fyra rutor där du kan parkera dina kort. Du vinner bara om du får upp samtliga kort i leken

Korten ska läggas ut slumpmässigt men om du spelar på en dator kan du normalt skriva in ett nummer för vilken giv du önskar.

Så kan du dra korten

Korten måste ligga vartannat svart och vartannat rött för att du ska kunna flytta dem. Du kan flytta ett eller flera kort. Du kan alltså flytta en hög eller enskilda kort. Antalet kort som du kan flytta varierar alltid. Det beror på hur många tomma platser du har. Om du spelar på datorn behöver du turligt nog inte räkna ut det själv. Andra steg du kan göra är:

  • Flytta korten till en tom ruta på spelplanen
  • Flytta upp ett kort till basrutorna, alltså där du går ut.
  • Flytta upp ett kort till de tillfälliga rutorna.

På vissa ställen kan du ångra dina senaste drag med en ångra-knapp. Ibland kan datorn även gå in och hjälpa dig ifall du har fastnat någonstans i spelet.
Kungen patiens kort

Strategier när du ska lägga kungen patiens

Eftersom du ser alla kort från start finns det få ursäkter i kungen patiens. Du ska kunna gå ut på ett eller annat sätt. Det du måste göra är att vara väldigt noggrann och tänka efter. Precis som i schack bör du tänka ett par drag framåt.

Tänk på att du måste frigöra de låga korten först. Det är dessa som du måste lägga upp i rutorna. Om ett lågt kort fastnar långt bak kommer du förr eller senare stöta på trubbel. Var inte heller för snabb med att utnyttja de tomma reservrutorna. De kan du behöva till ett senare tillfälle.

Försök skapa så många högar som möjligt. Då kan du enklare flytta runt flera kort på samma gång. Du har du större chans att frigöra utrymme på själva spelplanen och lyckas med din patiens.

Historia om kungen patiens

Kungen patiens är faktiskt ett av de kortspel som spelas mest, i alla fall om man ser till patiens. Det beror främst på att det kommit förinstallerat på ett antal olika datorer. Första gången det gjorde entre i den digitala världen var till Microsoft 95. De finns fortfarande kvar i Windows 10 om du letar lite.

Den digitala varianten skapades av Paul Allfie redan 1978. Då gjorde han också en stor ändring i spelet. Tidigare skulle alla korten staplas i samma färg. Han ändrade till att färgerna skulle vara varannan röd och varannan svart.

Om du spelar på Microsoft kan du välja mellan 32 000 olika givar. Det finns ett par av dessa som är omöjliga att klara av. Ett välkänd exempel är nummer 11 982 som det alltså inte finns någon lösning på. Denna kan du alltså skippa om du vill slippa frustration i kungen patients.