Hoppa till innehåll

Dam kortspel

Dam kortspel

Innehållsförteckning

Dam kortspel är ett underhållande spel som passar perfekt för de som vill njuta av ett snabbt och enkelt kortspel. Målet med Dam är att samla på sig så få poäng som möjligt och spelas med en vanlig kortlek med två eller fler spelare.

Spelets gång

Detta kortspel handlar alltså om att samla på sig kort med så få poäng som möjligt. Dam och hjärterkung räknas som noll poäng, varav ess är värt ett poäng, två poäng och så vidare. Övriga kunder är värda 13 poäng och är därmed inget som man vill ha.

Spelet påbörjas med att varje spela lägger sju nedåtvända kort framför sig. Korten som blir över placeras i en hög på bordet. Den spelaren som valts som första spelare drar ett kort från högen på bordet. Vill denne ha kortet får hen byta ut sitt första kort i sin rad och sedan vidare med utbytt kort tills man upptäcker ett kort man inte vill ha. Har man ett högt kort som man vill byta ut mot ett lägre kort kastar man således detta bredvid högen. Spelaren till sidan om gör likadant och så fortsätter man tills korthögen på bordet är slut. När dessa är slut räknar man ihop poängen.

Variationer av Dam

Som med alla andra kortspel finns det en mängd olika variationer av Dam. Några gånger har man korten i handen istället för på bordet, andra gånger håller man dem framför sin panna så att endast motståndare får se korten. I många varianter har man dessutom ett gömt kort som man först får spel efter spelets slut.

Dam kortspel – Spelets mål

Målet med kortspelet Dam är att bli av med sina kort. Den som blir av med alla sina kort först blir den som vinner spelet. I detta roliga kortspel gäller det dessutom att försöka ha så få poäng i handen som möjligt. Spelaren med flest poäng i handen när spelet är slut förlorar.

Dam spelets förlopp

Spelet Dam kan spelas på många olika sätt. Ett vanligt sätt är att dela upp spelet i två delar och ha kort på handen. Den första delen pågår så länge det finns kort kvar i högen, eller i talongen som det också kallas. Den andra delen startar när korten i talongen är slut.

Dam förbereds med att man delar ut sex stycken kort till varje spelare och placerar resten av korten i en hög på bordet. Sedan börjar spelet med att en spelare lägger ut ett valfritt antal kort på bordet. Viktigt att poängtera är att alla kort som läggs ut ska vara i samma färg. När spelaren känner sig nöjd tar hen upp lika många kort från högen. Tanken är att spelarna alltid ska ha minst sex stycken kort i handen. 

Sedan går turen vidare till nästa spelare. Spelaren ska då lägga kort ovanpå korten som spelaren tidigare la ut. De kort som läggs ut måste vara i samma färg som korten på bordet. Dessutom måste kortet som läggs ha ett högre värde än förra kortet. Spelaren fortsätter lägga ut kort tills det inte går längre. De kort som spelaren lyckas sticka vänder man bort. Spelaren måste ta upp de stick som hen inte kan lägga kort på.

Turen går sedan vidare till nästa spelare. Detta pågår tills alla kort i talongen är slut. När korten är slut går man in i spelets andra del.

I spelets andra del lägger spelarna ihop sina kort så att de andra spelarna inte kan se hur många kort de har. I denna del gäller samma regler som i första delen, nämligen att sticka så många kort som möjligt. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på hur många kort man spelar, då man inte får spela fler kort än det antal kort som spelaren till vänster har i handen. Det kan hända att en person spelar fler kort än hen får, och då måste spelaren till vänster ge bort alla sina kort till personen.

Detta pågår tills det bara finns en spelare kvar med kort i handen. Denna spelare har förlorat. Den som blir av med alla sina kort först vinner.

Dam kortspelets ursprung

Spelet Dam är ett underhållande kortspel som har sitt ursprung i vårt grannland Finland. I Finland kan det gå under namnet Musta Maija. Kortspelet är i Sverige även känt som Spader Dam, Svarta Maja eller Maja.

Kortspelet har blivit mycket populärt i framförallt Finland, Sverige och Norge under årens lopp, och många gillar att spela spelet Dam med familj och vänner eller vid lokala turneringar.

Poängsystem

I kortspelet Dam är poängen inte det viktigaste eftersom målet är att bli av med alla sina kort. Det finns dock tillfällen där det ändå kan vara bra att ha koll på poängsystemet och räkna poäng. Det kan exempelvis vara så att fler än en spelare har kort kvar i slutet, och då kan det vara intressant att se vilken plats spelarna fått.

I Dam gäller det alltså att ha så få poäng som möjligt. I Dam har dock korten i leken inte riktigt samma värde som de vanligtvis har. Alla damer och hjärter kung räknas som noll poäng och ess som ett poäng. Övriga kort räknas som vanligt.

Vanliga frågor och svar

Spelet Dam uppfanns av våra grannar i Finland där det är känt som Musta Maija. Från Finland har det sedan spridit sig och är nu ett känt spel även i Sverige.

I kortspelet Dam använder man alla kort i kortleken förutom jokrar. Det betyder att totalt 52 kort används i spelet. Sex stycken kort ges till varje spelare och resten ligger i en hög framför spelarna.

Man kan inte vinna med kortet spader Dam. Det är ett bra kort under spelet, men inget kort man vill ha kvar vid slutet av spelet.