Hoppa till innehåll
Plump kortspel

Dam är ett underhållande spel som passar perfekt för de som vill njuta av ett snabbt och enkelt kortspel. Målet med Dam är att samla på sig så få poäng som möjligt och spelas med en vanlig kortlek med två eller fler spelare.

Spelets gång

Detta kortspel handlar alltså om att samla på sig kort med så få poäng som möjligt. Dam och hjärterkung räknas som noll poäng, varav ess är värt ett poäng, två poäng och så vidare. Övriga kunder är värda 13 poäng och är därmed inget som man vill ha.

Spelet påbörjas med att varje spela lägger sju nedåtvända kort framför sig. Korten som blir över placeras i en hög på bordet. Den spelaren som valts som första spelare drar ett kort från högen på bordet. Vill denne ha kortet får hen byta ut sitt första kort i sin rad och sedan vidare med utbytt kort tills man upptäcker ett kort man inte vill ha. Har man ett högt kort som man vill byta ut mot ett lägre kort kastar man således detta bredvid högen. Spelaren till sidan om gör likadant och så fortsätter man tills korthögen på bordet är slut. När dessa är slut räknar man ihop poängen.

Variationer av Dam

Som med alla andra kortspel finns det en mängd olika variationer av Dam. Några gånger har man korten i handen istället för på bordet, andra gånger håller man dem framför sin panna så att endast motståndare får se korten. I många varianter har man dessutom ett gömt kort som man först får spel efter spelets slut.