Hoppa till innehåll

Patiens Harpan

Innehållsförteckning

Harpan - en patiens som kräver fokus

Du har säkerligen hört talas om patiens Harpan. Det är ett klassiskt spel som varit standard på datorer under flera år. Spelet handlar till viss del om tur men också om skicklighet. Det finns vissa strategier du kan använda dig av. Många av dessa används av experter som spelar Harpan dagligen. Vissa av dem kräver dock stor koncentration och fokus.

Patiens Harpan

Få en översikt av Harpans spelplan

Det första många börjar med när korten delas ut är att få en översikt av spelplanen. Gå igenom korten som finns i kortleken och försök memorera så många som möjligt. Försök minnas vilka kort som har använts och vilka som fortfarande är bakåtvända. 

Du kan gå igenom högen där du drar kort flera gånger. Det förlorar du inga poäng på. Däremot så tar det lite längre tid att klara av spelet. Då får du snabbt en bra hum om vilka kort som saknas och vilka du bör satsa på att få fram i patiens Harpan. 

Ta det lugnt med basrutorna

Var inte för snabb med att flytta upp korten till basrutorna. Du kan nämligen behöva dem på spelplanen för att frigöra andra kort. Det är alltså ingen god idé att lägga upp 10 kort i spader om du bara har en 2:a i hjärter. Det kommer nästan garanterat att leda till problem längre fram i spelet. 

Börja med spelhögarna längst till vänster

Det bästa är om du kan börja med spelhögarna längst till vänster. Ju fortare du får dessa fria desto snabbare kan du lägga ut kungar och bilda nya högar. Om du inte får ut några kungar är det stor risk att spelet låser sig. Kom ihåg att kungarna är de enda korten som går att lägga ut i tomma rutor. 

Det är också viktigt att du får bort de höga spelkorten som ligger framför bakåtvända kort. Om du får bort dessa tidigt i spelet har du stora chanser att få patienten att gå ut. 

Spela Patiens Harpan online

Olika nivåer av Harpan

 Statistik säger följande gällande hur ofta en spelare klarar ett parti patiens harpan:

  • En van spelare klarar som regel varannan omgång
  • En nybörjare klarar som regel ett av fem spel

Vissa partier är med andra ord väldigt svåra. Om du spelar på nätet kan du ofta välja svårighetsgrad. Väljer du då att spela på den svåra nivån får du räkna med att patiensen inte alltid går ut. Det är verkligen ett spel som passar både gammal som ung.

Träna på liknande spel

Det finns väldigt många kortspel som liknar patiens. Dessa kan du spela för att stimulera hjärnan och öva dig själv i logiskt tänkande. Några andra typer av patiens är Hjärter, Kungen och Spindelharpan. Alla dessa brukade finnas på äldre datorer. Idag kan du bara söka efter dem på nätet. 

Om du spelar på nätet brukar du kunna se statistik över ditt spelande. Du kan se din genomsnittliga tid för att klara ett parti och hur många procent du har klarat av. Det kan vara rolig statistik att ha, om du till exempel vill jämföra dig med någon i familjen eller tävla mot vänner. 

Spela patiens harpan regelbundet

Ju oftare vi spelar desto mer stimuleras vår hjärna. Du kommer bli bättre på att urskilja mönster och tänka logiskt. Om du spelar harpan kommer du märka att du upptäcker nya sätt att klara ut en patiens. Det är också väldigt bra att stimulera hjärnan. Det är något du även komma ha nytta av i ditt dagliga liv. Du kan börja med den lätta svårighetsgraden tills du känner dig varm i kläderna. Sedan kan du fortsätta utmana dig själv på den högre svårighetsgraden. 

FAQ

Spelets syfte är att bygga alla korten på de fyra grundkorten enligt färg, var och en från äss till kung. 

I de flesta fall är det mycket mera ovanligt att en patiens går ut än att den inte gör det.