Hoppa till innehåll

Plump

Innehållsförteckning

Ett underhållande spel

Plump är ett spel där du ska samla sticks och som spelas med en vanlig kortlek. Det roligaste med spelet är att du också får gissa hur många sticks du ska ta. Du kan spela som bara två spelare men det är roligast att vara fler. Man brukar rekommendera 3-5 spelare för att det ska fungera optimalt. Om man är flera spelare får man dock räkna med att det tar lite tid. Du får alltså ha lite tålamod.

Plump kortspel

Så spelar du Plump i stora drag

Plump är ett kortspel som är uppdelat i flera omgångar. Du och de andra spelarna börjar med 10 kort på hand. Om man är lite fler spelare får man börja med färre kort på hand. Sedan spelar man i tur och ordning tills man bara har 1 kort på hand, för att sedan börja om igen. Många undviker att spela Plump eftersom det tar så lång tid. Men om man bara ger det chansen är det ett riktigt roligt spel där mycket strategi ligger bakom.

När du spelar en omgång spelar du lika många stick som du har handen. De som klarar sig får sedan poäng och de som missar förlorar. Det är det som kallas att man plumpar.

Spelet börjar med budgivning

Efter att alla korten är utdelade är det upp till varje spelare att gissa hur många sticks de kommer ta. Antingen kan man låta alla gissa i tur och ordning eller så säger man det samtidigt genom att visa upp sina fingrar. Det beror på vilket du och ditt spelsällskap tycker passar bäst. 

Du kan bara välja det antal sticks som det kommer spelas om i den spelomgången. Du kan även gissa på noll om du vill det. När alla har sagt sina sticks är det viktigt att det inte går jämnt ut. Om det skulle göra det får dealern ändra en spelares sticks till valfritt antal.

Nu börjar själva spelomgången

Den spelare som har gissat på högsta antalet sticks får börja med att lägga ut ett kort. Om det finns flera som har valt samma antal sticks brukar man börja med personen som sitter närmast dealern. Övriga spelare måste följa den färg som ligger men får själv välja vilken valör som ska spelas. Om du inte har den färgen som spelas får du saka ett annat kort.

Spelaren som lägger det högsta kortet vinner alltid sticket. Ess räknas alltid som det högsta kortet. När man har vunnit ett stick samlar man ihop korten och lägger de med baksidan uppåt framför sig på sin plats. Efter en spelomgång går det alltså snabbt att räkna ihop sticken.

Plump

Räkna ihop poängen efter varje omgång

När alla korten är spelade är det dags att räkna ihop poängen och se vem som var närmast med sin gissning. De som klarar sig får både poäng för de antal sticks som de har tagit i omgången plus 10 extrapoäng. Den som misslyckas i en omgång får bara en överstruken siffra vilket ska vara synonymt med plump. 

 

Det är viktigt att ha med penna och papper och skriva upp poängen för varje spelare efter varje omgång. Annars kommer det snabbt bli rörigt och svårt att hålla koll på vem som har tagit poäng. När man spelar så många omgångar är det i princip omöjligt att ha koll på dessa siffror i huvudet. Om ni inte har tillgång till papper går det lika bra att skriva upp poängen i en mobil. På nätet finns det även protokoll som automatiskt räknar ut hur många poäng varje spelare har tagit.

Finns det strategier för Plump?

Det mesta i Plump handlar om tur men det finns även vissa strategier du kan använda dig av. Om antalet sticks ligger över det antal som ska spelas är det bra att vara lite mer aggressiv och plocka så många som möjligt. 

Ser du redan tidigt att du kommer plumpa är det bäst att försöka förstöra spelet för dina motståndare. Det bästa för dig är då om flera andra också går samma öde till mötes. Det kan hända både om du har tagit för många sticks eller om det inte finns tillräckligt många kvar att samla på sig.

Ett spel där du måste ta hänsyn till andra

Det som är roligt med Plump är att du inte bara måste hålla reda på dina egna kort utan även se till dina motståndare. Det bästa är så klart att du själv klarar det antal sticks som du har sagt att du ska göra. Därför bör du fokusera på det i första hand. 

Du måste dock även se vad dina motståndare gör för något. Om du själv märker att du kommer plumpa finns det risk att dina motståndare går ifrån dig poängmässigt. Därför måste du göra ditt yttersta och se till att de inte klarar sig. Du kan sabotera deras händer genom att sno sticks som de har räknat med att vinna. Det är dock lite lättare när ni är fler personer som spelar.

Håll koll på ditt eget spel och motståndarnas sticks

Du måste inte bara hålla koll på hur många sticks du själv ska samla utan även motståndarna. Om du ser att någon annan spelare är på väg att klara sig måste du göra ditt yttersta för att han eller hon ska misslyckas. Därför kan det vara värt att hålla kvar i ett par höga kort bara för den sakens skull. 

När du blir tilldelad dina kort är det bra att göra en snabb uträkning i huvudet. Om du till exempel har två ess kan du i princip räkna med att du tar två sticks. Men du måste också räkna med att någon kan saka sina kort. Det är en hårfin linje där du måste fatta rätt beslut vid rätt tillfälle.

Spela plump på nätet

Ibland kan det vara svårt att hitta människor som vill spela plump med kort varsel. Som tur är kan du utnyttja den moderna tekniken. Idag finns det flera hemsidor som har olika typer av brädspel och kortspel inklusive plump. Där kan du alltså spela kostnadsfritt direkt på nätet. Du kan välja om du vill möta dina vänner online eller spela mot slumpmässiga motståndare från hela världen. 

Att spela på nätet är dessutom ett väldigt bra sätt att bli duktigare och lära dig mer strategier. Kanske har du olika strategier för plump som du vill prova på? Då kan du testa på dessa i lugn och tillsammans med andra motståndare. Du kan spela precis när du vill och behöver inte anpassa dig efter någon annan. Det går även att spela plump från en mobil om du skulle vara på språng.

En given favorit på spelkvällen

Om du ska ha en hederlig spelkväll snart får du inte missa att ha med plump som ett av alternativen. Vill du och ditt sällskap att det ska gå lite snabbare så kan man korta ner antalet spelomgångar. Man kan till exempel börja med fem kort på handen istället för tio. Då kommer det gå snabbare att utse en fullständig vinnare i Plump.

Vanliga frågor och svar om Plump

Du ska gissa hur många sticks du ska plocka i varje omgång. Sedan ska du se till att plocka så många som du har sagt. Om du inte lyckas så plumpar du.

Ja, det finns flera sajter som erbjuder en onlineversion av plump. Här kan du spela med dina närmaste vänner eller med okända personer.

Den som lägger det högsta kortet i den färg som ligger på bordet. Ess är alltid högsta kort. Om du inte har rätt färg får du saka ett annat kort.