Hoppa till innehåll

Stress kortspel

Stress kortspel

Stress kortspel är faktiskt en form av patiens men till skillnad från de traditionella varianterna kan denna spelas av flera personer. Faktum är att man ska vara två personer som spelar mot varandra. Det är ett väldigt enkelt spel som inte kräver någon strategi under spelets gång. Spelet går väldigt snabbt och det är också därifrån namnet Stress kommer. Du behöver bara en motståndare och en vanlig kortlek på 52 kort för att komma igång. 

Det är också ett väldigt enkelt spel att ta med sig eftersom man bara behöver kunna sitta mittemot varandra. Ni behöver ingen extra utrustning utöver detta. Det är alltså perfekt att spela om ni är på campingsemester eller behöver slå ihjäl ett par timmar. Stress kortspel är alltså väldigt fartfyllt och en riktig pulshöjare för alla som är inblandade. 

Så spelar du Stress kortspel

Du eller din motståndare börjar med att blanda kortleken och delar ut alla korten sinsemellan. Båda spelarna ska nu ha 26 kort på hand. Dessa ska ligga på bordet framför er med baksidan uppåt. Det är det som kallas för plockhögen. Varje spelare ska sedan plocka ut fyra kort från plockhögen och lägga dem i en rad framför sig. 

Sedan börjar spelet när varje spelare tar upp ytterligare ett kort. Korten ska alltid läggas uppåt så att båda spelarna kan se korten som ligger på bordet. Målet är sedan att flytta korten som ligger i ens egna rad. De ska placeras i någon utav spelhögarna. Du får lägga både på din egen hög och på din motståndares hög. Korten måste ha en lägre eller högre färg än det kort som redan ligger. Däremot spelar det inte någon roll vilken färg korten har.

Ett exempel

Om det redan ligger en sjua på bordet kan du antingen lägga en sexa eller en åtta. Du behöver inte vänta på din motståndares tur utan du lägger ett kort när du har tillfälle. Det är också det som gör att spelet är så snabbt och fartfyllt. 

Den egna raden ska alltid ha fyra kort på bordet. Om du lägger ut ett kort på spelhögarna och din rad saknar kort måste du lägga ut ytterligare ett. 

Om ingen spelare kan lägga ett kort

Ibland händer det att båda spelarna kör fast och ingen längre kan lägga ett kort. Då måste man pausa spelet och börja om på nytt. Då får varje spelare ett kort från sin egna plockhög och gör precis som man gjorde när man började spelomgången. Man lägger alltså ut sitt nya kort från plockhögen och kör igång igen. 

Om två kort av samma valör skulle hamna överst på spelhögarna samtidigt ska spelarna ropa ut “STRESS” och samtidigt slå på en av dessa högar. Det spelar ingen roll vilken hand du använder. 

Den spelare som sist slår på en av högarna får ett straff. Denne måste ta upp både dessa högar och lägga de i sin egen plockhög. Eftersom spelet går ut på att bli av med alla sina kort både i plockhögen och på raden. 

Så vinner du

Det kan ta ganska lång tid innan en spelomgång tar slut. Som vi nämnde ovan måste en spelare alltså bli av med alla sina kort, både på hand i plockhögen och i sina rader. Det är verkligen ett spel med högt tempo, kanske är det ett av de mest fartfyllda kortspelen som finns? 

Till skillnad mot flera andra spel behöver du inte ha någon särskild strategi. Det gäller bara att vara så snabb som möjlig. Därför är det ett spel som passar för väldigt många. Du kan till och med spela med dina barn så snart de blir lite äldre. Det största riskmomentet är när du ska ropa stress och slå med en hand på högarna. Då finns det risk att du får plocka upp två högar och börja om från noll. 

Andra regler att tänka på i Stress kortspel

De regler som vi pratat om ovan är den officiella versionen av spelet. Du kan sedan lägga till dina egna regler som gör spelet lite roligare. Oftast så kommer små vängrupper upp med andra regler som sedan sprider sig till andra. 

En regel som många kör med är när man lägger ett kort på en rad och får upp ett kort av samma valör. Då får du även lägga ut det kortet på raden och göra två kort till ett. Anledningen till att de flesta gör det är för att det ska gå lite snabbare att avsluta en spelomgång. 

Ytterligare en regel som kan göra spelet lite lugnare är att du endast får slå på dina högar när du ska ropa “stress”. Då riskerar du inte att få en smäll på handen samtidigt som ni spelar. 

Om båda slår på samma hög samtidigt

Det finns även en regel där båda slår på samma hög samtidigt. Då säger man att det blev oavgjort och man ska plocka upp varsin hög. Många känner då att spelet blir lite mer jämnt och rättvist. Du och din motståndare kan testa er fram tills ni hittar en variant som passar er perfekt. Speciellt om ni spelar regelbundet tillsammans med varandra. 

Går det spela Stress kortspel med flera spelare än två?

De officiella reglerna säger att man ska vara två spelare i Stress kortspel. Det går dock att spela flera spelare om man skulle vilja. Då kör man precis som vanligt med plockhögar och fyra rader med kort. Om ni är flera kan ni behöva flera kortlekar. När man skriker Stress är det den som är sist med att slå som ska plocka upp högarna precis som vanligt. 

Det finns också en variant där den som är sist med att slå på korten åker ut ur spelet. Då får denne alltså sitta bredvid och heja på de andra tills spelomgången är slut. Ni kan även föra poäng och köra den som först vinner 10 spelomgångar eller något liknande. Då får spelet ett extra lager och många blir lite mer motiverade. Ni kan också bestämma att den som vinner får någon typ av pris. Det kan vara allt från godis till pengar eller äran. 

De senaste inläggen

Innehåll