Hoppa till innehåll

Svälta räv kortspel

kortlek

Svälta räv kortspel är ett väldigt enkelt spel som du kanske har testat på någon gång. Det är ett spel som till stor del handlar om slumpen. Du kan alltså inte ha någon utvald strategi i hopp om att vinna. Det är också ett spel med mycket fart vilket är en del av charmen. För att kunna spela Svälta räv kortspel måste du först lära dig reglerna till det. Reglerna är väldigt enkla och det är därför ett spel som passar gammal som ung. 

Så börjar ett parti av Svälta räv kortspel

Det vanligaste är att man spelar mot en annan person i detta kortspel men det går att vara upp till fyra personer. Man börjar alltid med att dela ut samtliga korten i leken med bildsidan nedåt. Det spelar ingen roll om spelarna inte har samma antal kort på hand. 

När alla korten har delats ut lägger alla spelarna korten i en hög framför sig på bordet. Man får inte titta på korten. Det börjar sedan med att alla spelare ska vända upp det första kortet i högen och lägga det i en ny hög på bordet. Så fortsätter man tills det kommer två kort i samma färg på bordet. 

Målet är att samla på sig alla kort

När det kommer två kort i samma färg får den som lade det högsta kortet ta alla högar i samma färg. Om det ligger andra färger på bordet får man inte ta dessa högar. Det beror ju även på hur många spelare som deltar i spelet. Dessa kort lägger spelaren underst i sin spelhög, innan man fortsätter spela. 

Om en spelare får slut på kort i den nedåtvända högen vänder man bara på den andra högen med uppåtvända kort och fortsätter. Spelet är inte slut förrän någon spelare sitter med samtliga kort på hand. 

Om det inte finns fler möjligheter

Ibland så kan ingen spelare gå ut som vinnare eftersom det inte finns fler möjligheter. Det kan ske om en spelare sitter med alla kort i en färg. Då får man helt enkelt stanna spelet och räkna ihop korten. Den som har flest kort vid det tillfället blir då omgångens vinnare. I stort sett kan man säga att spelet går ut på att svälta ut sina motståndare. Det är alltså därifrån namnet “svälta räv kortspel” kommer ifrån. 

Ett spel för alla åldrar

Som du hör på reglerna är svälta räv kortspel ett väldigt enkelt spel att lära sig. Alltså är det ett spel för alla åldrar. Det behövs bara en vanlig kortspel på 52 kort utan några jokrar. Det är ett perfekt spel att lära barnbarnen eller spela med hela familjen på semestern. Det är också ett fartfyllt spel där man hinner spela flera omgångar under kort tid. 

Kortspelet är främst avsett för barn men det kan vara rolig underhållning för alla. Det är ett lättsmält spel där du inte behöver tänka så mycket. 

Finns det några strategier för svälta räv kortspel?

Det finns egentligen inga sätt du kan öka dina vinstchanser i svälta räv eftersom du inte ser vilka kort du har på handen. Det är bara slumpen som kommer avgöra vem som vinner i spelet. Du får med andra ord hoppas att du har tur med blandningen av kort och att du lyckas ta hem spelet. Om du vill ha ett enkelt och helt turbaserat spel så är svälta räv kortspel ett riktigt bra val. 

Vill du göra det lite extra spännande kan du ha en tävling vid sidan av med dina motståndare. Ni kan till exempel köra bäst av tre eller fem och slänga in ett extra pris i potten. Det är bäst att komma överens om det i förväg så alla är medvetna om vad som gäller. Det ger också en extra krydda till spelet. 

Andra varianter av spelet

Det finns egentligen inga sätt du kan variera spelet eftersom reglerna är så simpla. Du kan dock stöta på spelet under ett annat namn och det är “war”. Det är alltså det engelska ordet för spelet. En fördel är att det är väldigt svårt att fuska eftersom man inte får titta på sina egna kort. Det är också ett spel där alla tävlar på lika villkor. 

Anordna en spelkväll med svälta räv kortspel

Ett roligt sätt att umgås är att anordna en traditionell spelkväll tillsammans med nära och kära. Då kan ni spela en rad olika spel inklusive svälta räv. Det är ett perfekt spel att börja med om det finns barn som är vakna och som alla kan vara med på. Det är också ett spel som kan sätta tonen för resten av kvällen. När alla har blivit lite mer varma i kläderna kan man gå över till spel som kräver lite mer strategi och eftertanke. En sak är säker och det är att svälta räv kortspel är en klassiker som alltid går att spela. 

Vanliga frågor och svar om svälta räv kortspel

Hur vinner man i svälta räv kortspel?

Du vinner när du har samlat på dig samtliga kort i kortleken. I de fallen då det inte är möjligt vinner den som har flest kort när man avslutar spelet. 

Vad krävs för att spela svälta räv?

Det enda man behöver är en kortlek på 52 kort utan jokrar. Om ni vill vara fler spelare än fyra går det använda två kortlekar. 

Hur många spelare kan man vara i svälta räv?

Man kan vara mellan 2-4 spelare men det vanligaste är att spela man mot man. 

Kan jag använda en strategi för att vinna?

Nej, det är ett spel som är helt turbaserat och som du inte kan styra på något sätt. Det beror främst på att du inte ser dina kort då de ligger med bildsidan nedåt. Det gör även att alla kan spela på lika villkor. Det gör även att spelet är väldigt lämpligt för barn i yngre åldrar. 

De senaste inläggen

Innehåll