Hoppa till innehåll

Gurka kortspel

gurka kortspel

Gurka är inte bara en populär grönsak, det är också ett väldigt populärt kortspel som du kan spela så länge du är mellan 3 till 7 spelare. Spelet går ut på att du inte ska vara den spelare som har högst valör på hand när en spelomgång tar slut. Det är är ett väldigt enkelt spel och därför passar det i de flesta sällskap. Här pratar vi mer om Gurka kortspel och vilka regler du ska vara uppmärksam på. 

Lite bakgrundsfakta till Gurka kortspel

Man vet inte säkert vart gurka kommer ifrån men man gissar på att de har sitt ursprung från länderna kring Baltikum och Östeuropa. Det beror på att namnet för gurka på polska är ogórek och det är också namnet på detta kortspel från början. Innan du och ditt sällskap kan börja spela måste ni se till att ni har en traditionell kortlek med 52 kort. Man kommer inte behöva använda jokrarna till detta spel. 

En börjar blanda kortleken och ger varje spelare sju kort på hand. Du behöver inte bry dig om vilken färg det är på korten utan det är bara valören som är det viktiga. I Gurka så är det 2 som är den lägsta valören. Ess är alltid det högsta kortet du kan ha. Ess är också det kort som verkligen kan ändra spelomgången då det fyller en extra funktion. 

Så funkar essen i Gurka

Varje gång du lägger ett ess måste nästa spelare lägga det lägsta kortet denne har. Det spelar ingen roll om denne också sitter med ett ess på hand. Du måste alltid fokusera på att ha så låga kort på hand som möjligt eftersom det är den som sitter med höga kort som förlorar omgången i slutet. 

Så spelar du Gurka kortspel

Den spelare som börjar väljer vilket kort denne vill börja med att spela ut av de som finns på hand. Nästa spelare på tur måste sedan lägga ett kort som är högre än det som redan ligger. Har du inte möjlighet att lägga ett högre kort måste du lägga det lägsta kortet som du har på hand. 

Lite enkelt förklarat kan man alltså säga att du ska få dina motståndare att spela bort de lägsta korten som de har på hand. Det är också bra om det händer så tidigt som möjligt. Det bästa är om du får bort dina höga kort så tidigt som möjligt. Annars kommer du bli tvungen att spela ut dessa under slutskedet av spelet. 

Ta kontroll över dina motståndare

Om du kan tvinga dina motståndare att sitta kvar med sina höga kort på hand får du ett övertag i spelet. Då kommer de bli tvungna att spela dessa under slutet av spelomgången. Gör du rätt kan du i princip styra spelomgången dit du vill. 

Det du måste tänka på är att du inte ska sitta fast med ett kort med hög valör mot slutet av spelet. Den som sitter kvar med sista sticket är den som får poängen. Gurka kortspel går alltså ut på att du ska få så lite poäng som möjligt. 

Spela en lite svårare version

Tycker du att denna version av Gurka är lite väl enkel finns det ytterligare regler som du kan lägga till för att spelet ska bli lite mer intressant. Då kan man spela en version där den som kommer upp i 30 poäng blir eliminerad. Den får alltså kliva åt sidan och se de andra spela klart. Lite som att spela poker alltså. Ni kan själva bestämma vad som blir straffet för den som åker ut. Ni kan till exempel ha en vadslagning i början av spelet och den som förlorar får göra något åt de andra. 

Olika strategier för Gurka kortspel

Det finns lite olika strategier för Gurka kortspel men det viktigaste är att du inte hamnar i underläge. Du bör istället försöka fokusera på att styra dina motståndare dit du vill. Det gör du genom att sätta press på dem och inte låter dem ta den enkla vägen i en spelomgång. Om en motståndare alltid får inleda kan de passa på att spela bort alla sina höga kort. Många börjar med att spela medelhöga kort eftersom det begränsar dina motståndare åt båda hållen. Det gör även att du själv kan spela lite mer flexibelt. 

Ett annat tips som du kan ha med dig är att du inte sitta och hålla kvar i essen för länge. Då finns det risk att du sitter kvar med ett ess i handen till slutet av omgången. Det betyder alltså att du förlorar omgången. Ju mer du spelar Gurka desto bättre kommer du bli på att läsa av dina motståndare och veta när det är bäst att lägga ett visst kort. 

Lite avslutande tankar

Gurka är ett fartfyllt och spännande spel som passar de flesta. Det är väldigt enkelt att lära sig så du behöver inte spendera timmar på att förklara reglerna för de som inte har spelat innan. Det är också en fördel att så många kan spela tillsammans. Ni kan vara upp till sju spelare utan problem. Spelet är inte heller allt för enkelt utan det ligger lite taktik bakom. Du måste veta när du ska spela ut dina höga kort för att inte bli sittande med dem när det plötsligt bara är några få kort kvar.

Du måste även anpassa dig till hur många spelare som spelar. Det är viktigt att ändra sin strategi beroende på om det är 3 eller 6 motståndare som deltar. Spelet är också ganska socialt och det är ett bra sätt att lära känna varandra i en ny grupp. Det går även att ha vadslagning och betta innan ni börjar en omgång. Då kan ni även spela med att spelare åker ut efter att de nått en viss poängsumma. Då har alla ett tydligt mål som de strävar efter. 

Modifiera reglerna efter önskemål

Detta är det traditionella sättet att spela Gurka men det går alltid att göra små modifikationer på reglerna om det skulle önskas. Så länge alla som är med och spelar är införstådda i hur det fungerar. Det kan också vara ett roligt sätt att få lite variation. Gurka är en klassiker som de flesta svenskar har spelat en eller två gånger i sitt liv.

De senaste inläggen

Innehåll