Hoppa till innehåll

Så spelar du kortspelet hjärter

Dessa kortspel är populärast online just nu

Hjärter är ett av många klassiska kortspel som är uppskattat av spelare som spelar både analogt och på mobilen eller datorn. Hjärter är ett relativt enkelt kortspel som går fort att lära sig, därför går det också att snabbt sätta sig in i och faktiskt ha kul under spelets gång. Här kommer ett genomdrag av de regler som finns.

Till att börja med måste vi gå igenom vad spelet hjärter går ut på. Hjärter är ett så kallat stickspel där man spelar fyra personer. Under spelets gång så ska man antingen försöka att undvika att ta upp hjärterkort och kortet med spader dam. Men man kan också försöka göra det drag som heter månen då ska man ta alla de kort med poäng. Spelet tar slut när någon av de fyra spelarna har fått 100 poäng och då är vinnaren den spelare som just då har lägst poäng. Spelet går således ut på att varje spelare ska få så lite poäng som det går.

De kort som ger poäng är som man kanske hör på namnet, alla hjärter kort, dessa kort är värda 1 poäng och spader dam är värt 13 poäng. Skulle en spelare ge sig på månen så ska denna spelare få alla kort som ger poäng. Då får den spelaren noll poäng medans de andra spelarna får 26 poäng var.

Hur börjar spelet hjärter?

Man börjar med att en spelare, den som är givare blandar hela kortleken och delar ut 13 kort till varje spelare. Sedan skickar alla spelare 3 av sina kort till vänster. Detta görs genom att lägga dem upp och ner framför den spelaren. Spelarna för inte titta på sina kort innan man väljer vilka kort som man ska skick vidare. Den spelare som får klöver 2 börjar spelet genom att lägga fram detta kort. Därefter så börjar själva stickspelet.

Det första sticket får inte innehålla ett kort som är poäng, således inte hjärter. Spelaren som tar det sticket lägger också ut nästa stick, den spelare som tar lägger således ut. Har man färgen som ligger på spelplanen måste man lägga ut denna. Men saknar man färgen så kan det vara smart att försöka lägga ut kort med hjärter för att bli av med dessa som ger poäng.

När man spelat 13 stick, alltså alla de kort som vardera spelare har så räknar man de poängkort som varje spelare fått. Det är nu det gäller att få så lite poäng som möjligt. Här är det således enbart hjärter och spader dam som ger poäng. Här efter så börjar man om, men denna gång så inleds spelet med att man istället skickar tre kort till spelaren på motsatt sida om en. Nästa gång som spelet börjar så skickar man tre kort till spelaren till höger och gången efter det så ska man inte skicka till någon. Den fjärde gången så skickar man igen 3 kort till spelaren till vänster om en. Så håller man på tills någon spelare fått 100 poäng.

De senaste inläggen

Innehåll