Hoppa till innehåll

Tvåmanswhist

Vilka är de lättaste och de svåraste casinokortspelen att lära sig?

Detta klassiska kort spel är en variant på spelet whist, men anpassat så att två personer kan spela mot varandra. Det är ett kul spel som är rätt lätt att lära sig, men desto svårare att bemästra.

Många som spelat whist har nog tänkt att det hade varit kul att möta någon annan och tävla mot denna person. För alla de som tänkt så, så finns tvåmanwhist. Det kallas även tysk whist och innebär att man möter en motståndare i en anpassad variant av whist, ett klassiskt kortspel. Det är en tappning av originalet som blivit mycket omtyckt. Det kräver dock att man är kall och har en utarbetad taktik om man ska ha en chans att vinna.

Så här går det till

Det enda man behöver är en kortlek på 52 kort för att kunna spela. Båda spelarna får 13 kort var som de ska ha på hand. De kort som blir över läggs i en hög med baksidan upp på bordet. Till skillnad från andra kortspel så vänder man inte upp det översta kortet så att man ser vad det är. Alla kort är således dolda.

I ett första steg så tar drar man ett kort ur högen för att se vilket kort som är trumfkortet. Man måste följa färg när man spelar. Men samtidigt är det okej att krypa och det är inget tvång på att lägga trumf.

Två moment

Själva spelet är indelat i två moment. I det första momentet är tanken att man ska samla på sig så många bra kort som möjligt. I det andra momentet ska man använda dessa kort för att ta så många stick som man kan.  I det första momentet drar man kort ur högen som ligger på bordet. Man ha två valmöjligheter efter man dragit ett kort. Antingen behåller man det kort man dragit. Men nästa kort i högen läggs bort och är inte med i spelet längre. Man har inte möjlighet att titta på detta andra kort.

Valmöjlighet nummer två är att man slänger det första kortet, utan att titta på det och tar ett andra. Man måste då behålla detta andra kort och ha det på handen. Spelarna turas om att göra detta tills det att korten i högen är slut.

I det andra momentet ska man, som vi nämnde, ta så många stick som möjligt. Man är tvungen att följa färg. Skulle en färg ta slut kan man använda sig av sitt trumfkort. Det finns dock inga måsten kring att använda det kortet. De första sex sticken är poänglösa. Efter det räknar man poäng under spelets gång. Den av spelarna som först når tretton vinner.

Roligt spel

Spelet uppskattas av många och har blivit en sann klassiker. Det är ett spel som dels kräver att man är snabbtänkt men även att man har en förmåga att tänka strategiskt och planera framåt. När man ska avgöra vilket kort man ska behålla i spelets första moment krävs en rejäl dos av is i magen. Annars är det lätt att man drabbas av panik.

De senaste inläggen

Innehåll