Hoppa till innehåll

Sugen på att investera? Ta hjälp av denna guide

Sugen på att investera? Ta hjälp av denna guide

Även om kortspel är det mest underhållande sättet att fördriva tiden på, känner man ibland för att göra något produktivt när man väl har tid över. Investeringar är definitivt något som blivit vanligare den senaste tiden, då det förr kanske endast var mer förmögna som investerade, och det idag är något som alla i praktiken kan börja med.

Att investera kräver såklart en hel del tid och engagemang, och det är inte värt att komma igång om man inte kan åsidosätta tid till det. Hur som helst har vi skapat en guide till investeringar för nybörjare vi gärna delar med oss av, så att även du som aldrig ens tänkt tanken innan ska kunna komma till skott. Vår guide är bara en väldigt kort sammanfattning av investeringsvärlden, och därför ber vi den som bestämmer sig för att börja att läsa mer utförliga artiklar hos aktieskola.com.

Vad är din nuvarande situation och dina framtida mål?

För att överhuvudtaget komma igång med investeringar krävs det att man har en noggrann överblick över sin ekonomiska situation, både i dagsläget och flera år framöver. Visst är det omöjligt att förutsäga sitt liv om 5–10 år, men det är bra att ta utgångspunkt i ens aktuella livsstil.

Börja därför med att se över ditt nuvarande kapital och gör en budget. Hur mycket pengar kan du åsidosätta månatligen för investeringar och vad vill du uppnå med detta? Utan mål kommer man ingenstans här i livet och just därför är det så viktigt att du har en bra och stabil plan.

Vad vill du investera dina pengar i?

När det kommer till investeringar finns det flera alternativ att välja mellan. Några tycker att detta gör saken mer komplex, andra ser positivt på det. Ju fler alternativ desto fler möjligheter, eller? Enligt experter är det bara bra, eftersom det möjliggör för investerare att sprida sina risker.

Så vad är det egentligen du vill investera dina pengar i? Egentligen finns det inget rätt eller fel. Men för att få bästa möjliga avkastning på sina investeringar behöver man ha en diversifierad portfölj, det vill säga aktier i ett antal olika företag, både nationella och internationella. Men det är även nyttigt att diversifiera portföljen med andra tillgångar, som att till exempel låta kryptovalutor utgöra 3% av sin portfölj.

Så börjar du investera

Nu när du fått dig en tankeställare och kanske har en bättre investeringsplan kan du komma igång. Men det är viktigt att ta små steg – ingen blir förmögen på en dag och det är alltid bättre att investera långsiktigt än kortsiktigt.

För att investera dina pengar kan du göra detta på olika sätt. Du kan till exempel vända dig direkt till din bank för att investera där, men vanligast, och mest gynnsamt är att ta hjälp av en nätmäklare. Två svenska, kända nätmäklare är Avanza och Nordnet, men även internationella nätmäklare, som eToro, börjar bli allt mer populärt.

Hos en nätmäklare tillåts investerare att handla på en eller flera olika börser, och eftersom ingen mänsklig inblandning krävs är det oftast väldigt billigt att handla på dessa plattformar.

De senaste inläggen

Innehåll