Hoppa till innehåll

Stress

Hur man spelar kortspelet Casino

Stress är ett populärt kortspel för två personer. Det går snabbt att lära sig och är väldigt underhållande, och de stressiga momenten gör det till ett fartfyllt spel.

Detta kortspel kräver en standardkortlek på 52 kort och passar alla spelare från 6 år och uppåt. I Stress är 2’or låga kort och kungar höga. Ess kan antingen vara lägre än 2 eller högre än kung. Målet med Stress är att vara den första spelaren som blir av med alla sina kort.

Så spelas Stress

Innan spelet börjar ska en givare väljas, och denna givare blandar sedan kortleken. Givaren delar sedan ut två högar av kort med framsidan nedåt till varje spelare. Den första högen består av 5 kort och den andra 15. Givaren gör sedan fyra högar med kort i mitten av spelbordet. Den första och fjärde högen består av fem kort vardera och den andra och tredje högen består av 1 kort vardera.

Spelet börjar med att bägge spelare plockar upp sin hög med 5 kort. Spelarna vänder sedan de två korthögarna med 1 kort i vardera. Spelare kan använda dessa två mellanhögar för att bli av med sina egna kort. För att bli av med kort måste de kort som spelarna har på handen öka eller minska i valör till motsvarande kort i mitten.

Efter att ha spelat ut ett kort ersätter spelarna det med det översta kortet i deras högar bestående av 15 kort. Om ingen spelare kan spela på mitthögarna ersätter de mitthögarna med det översta kortet i sidohögarna. Om dessa sidohögar tar slut blandas korten i mitthögen igen och nya högar bildas.

När det ligger två kort av samma valör överst i spelhögarna ska spelarna ropa “stress” och samtidigt slå med handen på en av högarna. Den som gör detta sist måste plocka upp spelhögarna och lägga i sin egen plockhög.

Spelaren som först blir av med alla sina kort vinner hela spelet!

Andra regler

Som med alla andra kortspel finns det officiella och inofficiella regler inom spelet Stress. De regler som gäller för den officiella varianten gick vi igenom ovan. Men vi vill gärna nämna några av de inofficiella regler som finns också!

En regel man kan spela med är att om man skulle ha ett kort med en särskild valör på sin rad och plockar upp ett kort från plockhögen med samma valör då får lägga bägge kort ovanpå varandra. När korten sedan ska läggas ut på spelhögen får man alltså spela med dessa två kort samtidigt, eftersom de i princip agerar som ett enda kort.

Man kan också köra en särskild regel under momentet “stress”. Då kan man köra med att man endast får lägga sina händer på sina egna spelhögar som man la ut i början. Skulle man därför lägga händerna samtidigt kan man klassa det som oavgjort. Men är det tydligt vem som kom sist ska såklart förloraren plocka upp bägge spelhögar. Det är ett sätt att göra spelet mer rättvist, särskilt när man spelar med yngre barn som kanske inte är så snabba!

De senaste inläggen

Innehåll