Hoppa till innehåll

Cayenne

Cayenne

Om du letar efter nya kortspel att njuta av kan Cayenne vara någonting för dig. Detta spel utvecklades på 1800-talet och det är sällan man hör om det nu för tiden. I den här artikeln går vi igenom hur Cayenne fungerar och lite om dess historia och spelet Cayenne utvecklades ifrån. Detta sällskapsspel må inte vara populärt längre, varken i Sverige eller i England, men många andra populära varianter finns fortfarande. Läs vidare för att lära dig det som är värt att veta om kortspelet Cayenne.

Introduktion till Cayenne

Cayenne faller inom kategorin sticktagningsspel och har utvecklats i England, och är ungefär en variant av Whist. Whist har många varianter, såsom Minnesota, Knockout Whist och Dummy. Alla varianter fungerar ungefär på samma sätt som Whist, med små variationer.

Cayenne spelas av 4 spelare i två lag som tävlar mot varandra. För att spela behöver du en korthögstandard 52-korts kortlek.

Cayenne går ut på att på att samla stick, alltså specifika kombinationer av kort. Eftersom man spelar i lag ska man samla poäng tillsammans, och två spelare kommer att vinna rundan.

Man börjar rundan genom budgivning. Budgivningen handlar om att säga antalet stick (kombinationer) man tror sig kunna ta och vilket som kommer bli trumffärgen.

Budgivning

Budgivning är någonting som finns i många kortspel, som t.ex. välkända Bridge. Budgivning är lite annorlunda från spel till spel, men det går till ungefär så här. Budgivningen börjar genom att varje spelare får 5 kort var. Resten av korten läggs som plockhög i mitten av bordet. Denna hög kallas under budgivningen för talongen.

Första spelaren drar ett kort från talongen till sig själv. Sedan visar hon upp nästa kort från talongen för de andra spelarna. Om hon vill ha kortet talar hon om för de andra spelarna hur många av sina kort hon är villig att betala för att få detta kort. Andra spelare kan antingen passera om de inte är villiga att betala mer, eller bjuda över om de vill ha kortet. Om någon bjuder över lägger denna spelare sin betalning i en hög i mitten av bordet, ansikte upp.

Om ingen vill köpa kortet läggs helt enkelt detta kort i betalningshögen.

Turen går sedan vidare till nästa spelare som gör samma sak. När talongen är slut vänds högen med betalningskorten till baksidan och blir den nya talongen.

Så fortsätter budgivningen till någon får 7 kort i stigande följer. Denna spelare får bestämma rundor som ska spelas och vilken som är trumffärgen.

Hur man spelar Cayenne

Efter budgivningen delar givaren ut kort till varje spelare. Resten av korten läggs på bordet och blir plockhögen.

När själva rundan börjar handlar det om att man lägger ett kort av högre valör än förra spelaren. Man börjar klockvis, och den första spelaren lägger ett kort. Sedan går rundan vidare, och spelare försöker att lägga ett högre kort. Den som lägger högst kort är vinnaren av rundan, och så går spelet vidare. Vinnaren av rundan får lägga nästa valfria kort, och så går rundan vidare.

De senaste inläggen

Innehåll