Hoppa till innehåll
Dam kortspel

Skitgubbe är ett populärt kortspel som passar 2–4 spelare. Spelet består av två rundor, där målet i första rundan är att samla på sig kort till andra rundan. I andra rundan är målet att bli av med sina kort så snabbt som möjligt.

Skitgubbe spelas med en kortlek med 52 kort utan joker. Rankningen av korten i denna kortlek är följande (från högsta till lägsta): Ess, kung, dam, knekt, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.

Ett antal olika metoder kan användas för att bestämma vem som ska vara givare och vart de olika spelarna ska positioneras. Den som drar det kort med högst valör brukar vara det enklaste sättet att göra det på. Därefter roterar spelet från spelare till spelare medurs.

När en givare är bestämt blandar hen korten och delar ut dem. Korten delas ut med framsidan nedåt ett i taget medsols runt bordet tills varje spelare har totalt tre kort. Resterande kort i kortleken placeras med baksidan uppåt som en talong.

Detta kortspel körs sedan igång och pågår i två faser.

Första fasen

Den första fasen innefattar att man spelar med stick bestående av två kort. Spelaren till vänster om givaren börjar att spela ut sina kort, och nästa spelare medurs spelar sedan ut vilket kort hen vill. Man behöver inte lägga ut ett kort i samma färg eller försöka vinna sticket. När spelare spelat ett kort till sticket ska man komplettera sin hand med ett kort från talongen, så att man alltid har 3 kort på handen. Man kan chansa under spelets gång och hoppas på att man får ett bättre kort genom att istället för att spela med sina kort på handen ta det översta kortet i korthögen. Gör man detta måste man lägga det direkt på bordet och får alltså inte plocka upp det till sin hand.

När talongen tar slut ska spelarna försöka spela bort de kort de har på handen. Spelaren som skulle tagit det sista kortet i talongen får dock inte ta detta. Det är först när alla kort spelarna har i händerna är spelade som talongens sista kort få plockas upp. När spelaren plockar upp detta kort visar hen upp det för resterande spelare och behåller det sedan själv. Detta kort markerar så kallad “trumffärg” i spelets andra fas.

Andra fasen

När den första fasen är färdigspelad tar alla spelare upp den hög med kort som de plockat på sig under första fasen. Detta blir den hand de får spela med under andra fasen. Spelaren som plockade upp trumfkortet leder det första sticket under den andra fasen. Hen är dock inte skyldig att spela just detta kort.

Spelet under den andra fasen ser väldigt mycket annorlunda ut gentemot första fasen. Ledaren av ett stick kan spela valfritt kort från hens hand. Varje efterföljande spelare till sticket måste antingen spela ett kort som är högre än något annat kort som spelas upp till sticket, eller plocka upp det kortet som spelats tidigare under samma stick. Om detta var det sista kortet i sticket sägs sticket vara färdigt. Om det däremot finns andra kort i sticket måste nästa spelare i sin tur försöka slå det högsta kortet i sticket, eller om det inte går – ta det nuvarande högsta i sticket. För att vara det högsta kortet under ett stick måste spelaren antingen spela ett kort av samma färg, men högre valör som det nuvarande högsta kortet i sticket, eller spela ett kort av trumffärgen till sticket. Om det sista kortet som spelades till sticket redan är av trumffärgen, måste en spelare spela ett högre kort av trumffärgen till sticket.

I Skitgubbe finns det inte riktigt någon vinnare; bara förlorare. Spelet pågår som nämnt ovan fram tills alla spelare utom en blivit av med sina kort. Den spelare som förblir kvar till sist benämns som “Skitgubbe”, därav namnet på spelet!

Skitgubbe eller Vändtia?

Väldigt många förväxlar de två kortspelen Skitgubbe och Vändtia med varandra. Faktum är att det finns några skillnader mellan de bägge. Vändtia är väl egentligen en lite simplare variation av Skitgubbe, där man ska göra av sig med sina kort genom att lägga samma eller högre valör än vad som ligger på bordet. Men Skitgubbe spelas som sagt i två olika delar, där man under första fasen ska samla på sig till inför den kommande fasen. I andra omgången ska man göra sig av med dem och kalla förloraren Skitgubbe. Både Skitgubbe och Vändtia är underhållande kortspel som inte kräver jättemycket strategiskt tänkande och passar därmed bra för unga så väl som äldre.