Hoppa till innehåll

Reglerna till spindelharpan

Reglerna till spindelharpan

Det finns spel och så finns det dem där riktigt klassiska spelen. Spindelharpan tillhör den senare kategorin och det är nog ingen satt vid en Microsoft Windowsdator på slutet av 1990-talet början av 2000-talet som gått miste om vad Spindelharpan är. Detta datorspel följde nämligen med datorn när man köpte den fanns allts att spela direkt på datorn. Men vad är egentligen reglerna för detta klassiska datorspel?

Även om spindelharpan är ett klassiskt spel som funnits att spela både på datorn och online under lång tid så kan det faktiskt vara bra att få koll på vad det är för ett spel och reglerna, en gång för alla. Så vad är spindelharpan för ett spel? Jo spindelharpan är ett kortspel som är en patiens för en person att spela. Man kan spela det både på datorn men även analogt, alltså med en vanlig kortlek. Så spindelharpan är faktiskt ett spel som funkar utmärkt att söka sig till om man vill ha lite skärmfri tid.

Spindelharpan är ett tillgängligt spel eftersom det både går att spela på mobil, dator, ladda ner spelet eller online och då såklart, med en traditionell kortlek. Fördelen med att spela på en mobil eller på datorn är att spelets flytt av korten sker automatiskt, du behöver inte flytta korten, datorn ser också till att dela ut korten och att dessa är väl blandade.

När uppkom Spindelharpan?

Så, spelet har funnits under många år, men när kom det egentligen från början? Jo, Spindelharpan som spel blev omnämnt i Ely Culbertsons bok ”Culbertson’s Card Game Complete with Offical Rules” redan 1917. Det är alltså ett spel som funnits i över hundra år och är fortfarande populärt. Ely Culbertson var en entreprenör och bridgespelare. Om det verkligen var Ely Culbertson som uppfann detta spel är osäkert, troligtvis som med de flesta kortspel har människor spelat det utan att namnge det innan.

Så till reglerna

Det är nog en ganska bra gissning att en av de stora fascinationerna och varför så många människor uppskattar att spela Spindelharpan är just för dess enkelhet. Det finns inga svåra regler att lära sig, när man först förstått vad spelet gått ut på är det lätt att spela om och om igen.  

Så först och främst, vad går denna patiens ut på och hur börjar man? För att spela Spindelharpan så krävs det två kortlekar så att du i allt har 104 kort. Det går att spela Spindelharpan med antingen en, två eller fyra färger. Så innan du börjar spela gäller det att bestämma hur många färger som du ska spela med.

Du inleder spelet med att lägga ut tio stycken korthögar med valörsidan nedåt, fyra av högarna ska ha sex kort och sex av högar ska ha fem kort i vardera högen. Vänd upp de översta korten i varje hög så att det går att de vad det är för ett kort. De kort som blir över efter att du lagt ut alla tio högar lägger du högst upp till höger, alltså om du spelar med analoga kort, spelar du via telefonen eller datorn sker detta automatiskt.

Det är dessa kort som du kommer att använda när du lägger ytterligare en rad. Du vinner spelet när eller om du klarar av att bli av med alla tio högar på bordet. Ju snabbare du gör detta, alltså ju mindre drag, desto bättre är det.

Det lättaste att spela är om man enbart spelar med en färg, spelar man med fyra färger så är det betydligt svårare. Därför kan det vara klokt att börja spelet med att enbart spela med en färg. Men spelar man online är det enkelt att ändra hur många färger man spelar under spelets gång. Så det går att börja spela med en färg och sedan gå upp till fler färger.

Vad gör man under spelets gång?

Så vad gör man då när man delat ut alla kort och verkligen ska spela? Jo när spelet väl satt i gång så handlar det om att med minsta möjliga drag, bli av med alla kort på spelplanen. Hur gör man då detta? Det gör du genom att flytta över kort från den ena högen till den andra. Du ska lägga korten så att det kort med högst valör till lägsta valör, alltså från kung till ess.

Spelar du spelet med mer än en färg ska korten dessutom ordnas efter färg, det är därför spelet blir svårare ju fler färger du väljer att spela med. Har man byggt upp en hel hög i rätt ordning, så tas denna bort. Spelet är vunnet när alla högar är borta.

Hur spelar man korten online?

Spelar man analogt är det enkelt att förstå hur man ska flytta korten, spelar man däremot på datorn kan det vara svårare att veta. Men det är väldigt lätt att bara dra ett kort från en hög till en annan. När du drar ett kort kan du välja att dra denna till en tom plats på skärmen eller lägga detta kort överst på en hög med kort där det passar.

Alltså om du har ett kort med knäckt på kan du dra detta kort till ett kort med dam på. Det går att göra oavsett färg på kortet men det är enbart om korten är sorterade efter färg som högen faktiskt är vunnen. Alltså om alla korten i högen är sorterade både efter valör och färg.

Att ha tom yta på spelplanen är betydelsefull när man spelar Spindelharpan. Den tomma ytan är där du kan placera ett nytt kort. Kungar kan enbart placeras på tomma ytor. Har man inga fler drag man kan göra på spelplanen så använder man de korten som placerades högst upp till höger i början av spelets gång.

Ett tips är att försöka spela så att du får så många tomma ytor på spelplanen som möjligt. Detta ger dig mer utrymme för att spela ut kort. Försök också att använda så många kort som möjligt som ligger vända neråt, det ger dig fler möjligheter i spelet. Lycka till.

Spel Spindelharpan online

De senaste inläggen

Innehåll