Hoppa till innehåll

Femhundra

Femhundra

Så, du vill lära dig att spela Femhundra. Femhundra, som även kan skrivas som 500, är ett kortspel som är mycket kul att spela och ganska enkelt att lära dig. I den här guiden ska vi gå igenom hur du spelar 500 och detta kortspels spelregler. Femhundra är ett roligt spel att spela när man umgås med familj och vänner, och helt klart värt att lära sig om man gillar sociala spel. Låt oss sätta igång!

Introduktion till Femhundra

Femhundra är ett kortspel som påminner lite om Uno och även liknar en enklare version av Canasta. Femhundra har funnits bland svenskare ett bra tag och är ett kul spel för vänner och familj att ta del av.

Målet med spelet är att samla poäng, och man samlar poäng genom att skapa och lägga kombinationer.

För att börja spela 500 behöver du en vanlig kortlek utan jokrar och 2-5 spelare kan ta del. Först delas korten ut, och beroende på hur många spelare som är med är antalet kort olika. Om det bara är två spelare får vardera spelare 13 kort, och annars får varje spelare istället 6 kort.

När korten har delats ut placeras resten av korthögen i mitten av bordet med baksidan uppåt, och detta blir plockhögen Man tar sedan det översta kortet och placerar det bredvid högen med ansiktet upp. Detta är spelhögen. Sedan är det dags att rundan börjar.

Hur man spelar 500

När rundan börjar har spelare två alternativ: antingen kan de ta det översta kortet från plockhögen utan att veta vad det är, eller så kan spelaren ta kort från den synliga korthögen, den som kallas för spelhögen. Om spelaren väljer att ta från spelhögen måste spelaren ta alla kort som ligger ovanför det kort som spelaren väljer.

Efter det ska spelaren lägga sina egna kombinationer. Kombinationer har olika värde, och räknas ut genom att kombinera summan av de kort som finns i kombinationen som läggs. Om spelare inte kan lägga en kombination efter att ha tagit från den synliga högen fråntas 100 poäng.

Det finns två olika typer av kombinationer; 3 kort av samma valör, eller 3 kort i en stege. Till exempel kan du lägga 3 stycken sjuor, men du skulle också kunna lägga tre nummer i ordning, såsom 8,9,10. När spelaren har lagt sina kombinationer går turen vidare till nästa spelare medurs.

Värden av korten

De olika korten har olika värden, och detta är självklart viktigt att veta när du väljer vilka du ska lägga. 1 till 9 är värda 5 poäng. Ett Ess kan antingen användas som en etta eller som fjorton beroende på vad du behöver för den kombination du skapar.

En tia, Knekt, Dam och Kung är alla värda 10 poäng var. Slutligen är det ett Ess som används som 14 som har högst värde; 25 poäng.

Slutgiltiga tankar

Så, nu vet du hur man spelar 500. Som du ser är reglerna relativt enkla, och 500 kan vara ett enklare alternativ om du gillar Canasta men spelar med yngre eller oerfarna spelare. Ha kul!

De senaste inläggen

Innehåll