Hoppa till innehåll

Bridge

Bridge

Här får du en Komplett Guide Till Det Roliga Kortspel Bridge.

Bridge är ett kortspel som är kul att spela men svårt att bemästra. I vår guide lär du dig detta roliga kortspel och hur du kan börja spela, men du kommer behöva mycket övning för att bli riktigt bra eftersom spelet inte är helt okomplicerat. Vi ska gå igenom hur man spelar Bridge och grundregler på enklaste sätt möjligt så att du kan fokusera på det roliga: själva kortspelet. Är du redo för att lära dig grunderna i detta spännande men komplexa kortspel? Nu kör vi!

Introduktion till Bridge

Bridge kan spelas bara för nöje, men det finns även många som tävlar med detta populära kortspel. Oavsett vilket du vill göra gäller det att du först bemästrar reglerna genom att öva med vänner eller andra entusiaster.

Man spelar Bridge med 4 spelare som är uppdelade i 2 lag. Man använder en standard kortlek (utan jokrar) med 52 kort. Du behöver även papper och penna för poängräkning.

Objektivet med spelet är att ta så många stick som möjligt. Efter att korthögen har blandats ska man börja kortspelet genom att dela ut 13 kort till var spelare.

Budgivningen

Innan spelrundor börjar gör man någonting som kallas för budgivning. I budgivningen kommer spelarna fram till det minsta antalet stick som de tror att de kommer klara av.

Målet med budgivning är att ge din partner information om din hand och dess styrkor och svagheter eftersom man inte kan se varandras händer.

Givaren står först i tur för att buda. När någon har budat finns det 4 olika sätt du kan svara: du kan passa, du kan avge ett bud som är högre än föregående, du kan dubbla (mot en motståndare) och du kan redubbla (mot en motståndare).

Ett bud anger ett siffervärde mellan 1 och 7 såväl som en färg. Budets värde är siffervärdet plus 6. Exempelvis har då 3 ett värde av 9, 4 ett värde av 10, och så vidare. När tre spelare i rad har sagt pass avslutas budgivningen. Slutbudet avgör alltså trumf (högsta färg) och antal stick spelföraren ska behöva ta. Man kan även bjuda på ingen trumf, och då gäller bara färgerna för varje trick istället för att ett trumfkort kan slå alla andra.

Det lag som förlorade budgivningen kan inte samla poäng under kommande runda, utan ska bara försöka stoppa det lag som vann från att samla det antal stick de budade att de kunde.

Hur man spelar Bridge

Den som vann budet är den som ska samla in stick. Dennes partner lägger ut sina kort på bordet så att alla kan se, och den ledande spelaren kan använda dessa kort fritt.

Man börjar en runda med att någon lägger ett kort i mitten av bordet. Detta korts färg är nu vad man spelar efter. Alla lägger sina kort av samma färg (om man har) och den som har högst värde vinner. Kortet med högsta värde är ett Ess, och näst Kung, Dam, Knekt, 10 och så vidare.

Man kan även lägga vilket kort som helst av trumf-färgen och så kommer detta räknas som högst. Den som vinner sticket tar hem det. Sedan fortsätter rundan med nästa kort, tills alla kort är slut och då räknas poäng ihop.

Efter att rundan är över ska man spela en runda till. Då börjar budgivningen igen precis som första rundan, och vinnaren blir den ledande spelaren som ska försöka samla in stick och få poäng. För att man ska vinna behöver man vinna minst två stycken rundor, och spelet kan pågå väldigt länge.

Slutgiltiga tankar

Jag har bara gått igenom grunderna i Bridge, men det finns mängder av regler och taktiker att känna till om du vill bli verkligt bra på detta kortspel. Det är dock bäst att du börjar spela när så fort du har en grundläggande förståelse för spelet. Man lär sig bättre om man kombinerar praktik med det teoretiska.

Det kan vara svårt att hitta medspelare om du inte känner en mängd kortspel entusiaster, men oroa dig inte om du inte har några vänner som är intresserade av att spela. Du kan då istället spela digitalt online med andra som är intresserade av kortspelet Bridge.

För att kunna njuta av att spela Bridge krävs det att man är riktigt investerad i spelet, annars kan det lätt kännas komplicerat och jobbigt. Vare sig du är intresserad av att tävla eller bara älskar kortspel kan Bridge vara ett roligt spel eftersom det är så utmanande och du kan spela i timmar.

De senaste inläggen

Innehåll