Hoppa till innehåll

Backgammon regler

backgammon regler

Kortspel är ett fantastiskt härligt sätt att samlas med sina vänner, bekanta och familj på eller helt enkelt få en stund för sig själv och lägga patiens. Men även om kortspel är både utmanande, roligt och det finns ett väldigt stort urval av olika sorters kortspel. Det kan vara kul att ibland spela någonting helt annat. Och när man känner att man behöver någon typ av variation på spelandet så är backgammon ett ytterst bra alternativ. Så här nedan kommer vi därför att gå igenom backgammon regler.

Förbereda inför en omgång

Först och främst, vad går då backgammon ut på? Jo backgammon är ett spel som går ut på att man som spelare ska vara den som är snabbast med att flytta alla de egna pjäserna från motsatt sida av spelplanen till sin egen hemmaplan och där efter att gå ut med pjäserna. Innan man börjar spelet behöver man dock förbereda spelplanen.

Om man följer alla Backgammon regler så är det ett spel som man kan spela två personer. Båda spelarna ska ha 15 pjäser vardera. Ena spelaren kommer att ha de vita pjäserna och den andra spelaren kommer att ha de mörka pjäserna, precis som när man spelar schack. Man börjar med att ställa ut alla pjäser på spelplanen. För att förstå hur pjäserna ska ställas ut till att börja med, är det enklaste att googla upp en bild på en startplan av backgammon. Backgammons spelplan är indelad i vad man kallar två spelplans halvor, den ena är inneplanen och den andra uteplanen. De ljusa och mörka pjäserna ska röra sig åt motsatt håll på spelplanen. Ett enkelt sätt att komma ihåg det på är att helt enkelt låta de ljusa pjäserna gå medsols och de mörka pjäserna går motsols.

Backgammon regler och hur du börjar spela

Hur börjar man då spela? För att ta reda på vem som ska börja spelet slår man först en tärning, den som får högst börjar. Spelaren som börjar får då flytta flera spelpjäser eller en spelpjäs, så många steg som träningarna som just slagits visar. Pjäserna ska man flytta således antingen motsols eller medsols. Man kan välja att flytta en pjäs per tärning, men inte att dela upp tärningen och flytta några steg på en pjäs och några steg på en annan pjäs med stegen från samma tärning. Skulle man få samma på båda tärningarna, alltså låt säga att båda tärningarna visar 2, då dubblas en steg och man får gå 8 steg i stället för 4 steg.

Om det ska vara möjligt att flytta en av sina spelpjäser så måste den platsen man vill flytta till antingen vara helt tom, ha ens egna pjäser där, eller ha enbart en av motståndarens pjäser. Skulle det vara så att man flyttar sin spelpjäs till en plats där det står en av motståndarens pjäser, så är det som så att man slår ut denna pjäs. Pjäsen ska då ställas på mitten av spelplanen. Motståndaren måste då få ner denna spelpjäs från mitten av spelplanen och försöka få in denna på spelplanen igen. För att kunna komma ut på planen igen måste man slå ett slag med tärningen så att man kan komma ner på en tom ruta på sin motståndares hemmaplan, och därmed vara med i spelet igen. Detta kallas i backgammon för att man äter motståndarens pjäs.

Vad det innebär att ta hem?

När man kommit så långt att alla ens spelpjäser står på ens egen hemmaplan ska man börja få bort spelpjäser från planen. Om man vill komma ut från planen behöver man inte slå fullständigt jämt, utan kan exempelvis komma ut från planen om man slår en 4: a men endast står 2 steg ut från planen. Enligt backgammon reglerna går spelet som sagt ut på att få ut alla sina pjäser från planen, så den spelare som når dit snabbast har helt enkelt vunnit spelet.

Att göra detta kallas för att man påbörjar hemtagningen. Skulle det vara så att en av ens pjäser blir uppätet av motståndarens, alltså att ens pjäser åker ut och hamnar på muren i mitten av spelplanen så avbryts ens hemtagning. För att få fortsätta med hemtagningen måste alla ens pjäser vara på ens hemmaplan igen. Eftersom spelet slutar när en av spelarna under sin tur fått ut alla sina spelpjäser utanför planen så enligt backgammon reglerna kan spelet aldrig sluta oavgjort, utan det kommer alltid att vara en vinnare.

Detta är alla de reglerna som man måste känna till för att börja spela backgammon. Som man hör så låter det relativt enkelt att spela, men det kan vara mer klurigt att faktiskt vinna än man först tror. Så backgammon är verkligen ett spel som man blir bättre på ju mer man spelar. Även om det som med alla tärningsspel är viss tur vem som faktiskt vinner handlar det ändå om skicklighet och strategi i backgammon, vad gäller vilka pjäser man väljer att flytta, när och hur. Du kan läsa mer om nya online casinon där du kan spela backgammon här.

De senaste inläggen

Innehåll